ΚΟΣΜΟΣ

Μαρία Κάλλας: H «αρχαία τραγωδία» της ζωής της σε νέο βιβλίο - Τα βασανιστήρια στα χέρια του Ωνάση

Μαρία Κάλλας

Η Μαρία Κάλλας, η απόλυτη ντίβα της όπερας υποδυόταν αριστοτεχνικά τις τραγικές ηρωίδες και έμεινε στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη λυρική τραγουδίστρια του 20ού αιώνα.

Η προσωπική ζωή της Κάλας όπως αποκαλύπτεται στη νέα συγκλονιστική βιογραφία της, δε διέφερε πολύ από τους δραματικούς της ρόλους. Η ίδια η σοπράνο «μιλάει» μέσα από επιστολές για τα βασανιστήρια από τον Αριστοτέλη Ωνάση, την άσχημη σχέση για τους γονείς της και το τραγικό της τέλος.

Στη νέα βιογραφία για την Μαρία Κάλλας η συγγραφέας της, Λίντσι Σπενς, απέκτησε πρόσβαση σε αδημοσίευτες επιστολές της μεγάλης σοπράνο και σε άλλο αρχειακό υλικό που ρίχνει φως στον έγγαμο βίο της, την κακοποίηση που υπέστη από τον Ωνάση και την σεξουαλική παρενόχληση από διευθυντή μεγάλης ορχήστρας.

H «μαρτυρική» σχέση με τον Ωνάση


Ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο αποτελεί η σχέση της Μαρία Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και όσα έζησε δίπλα του όταν το 1966 απείλησε τη ζωή της.
«Υπάρχει υλικό από το ημερολόγιο μίας στενής της φίλης στο οποίο περιγράφεται με λεπτομέρειες πώς ο Ωνάσης της έδινε ναρκωτικά για σεξουαλικούς λόγους – πράξη που σήμερα θα ενέπιπτε στην κατηγορία του βιασμού» αναφέρει η συγγραφέας του νέου βιβλίου για την Μαρία Κάλλας.
Η ίδια η σοπράνο σε γράμμα προς την γραμματέα της αναφέρει: Δεν θα ήθελα να μου τηλεφωνήσει ο Ωνάσης και να αρχίσει να με βασανίζει ξανά.


Ο Ωνάσης και η Κάλλας γνωρίστηκαν το 1957, σε δεξίωση που διοργάνωσε γνωστή κοσμικογράφος της εποχής. Ο μεγιστάνας έβαλε στο στόχαστρο την Ελληνίδα ντίβα της όπερας, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να τη φλερτάρει ανοιχτά.

Το ειδύλλιο μεταξύ τους αναπτύχθηκε δύο χρόνια μετά, όταν ο Ωνάσης προσκάλεσε την Κάλλας και τον σύζυγό της, Μενεγκίνι, σε κρουαζιέρα, με τη θαλαμηγό του. Η παρουσία της συζύγου του, Τίνας Λιβανού, δεν απασχόλησε τον Ωνάση, που είχε επικεντρωθεί στον στόχο του. Στη Μαρία Κάλλας. Όταν διεκδικούσε μια γυναίκα, ο Ωνάσης δεν είχε αναστολές.

Φλέρταρε την Κάλας σχεδόν ανοικτά. Ο ερωτισμός ανάμεσά τους ήταν πλέον ορατός. Τόσο, που όταν κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε στη θαλαμηγό ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ευλόγησε την Κάλλας και τον Ωνάση, νομίζοντας ότι είναι σύζυγοι. Όταν αποκαταστάθηκε η αλήθεια, επικράτησε αμηχανία. Όλοι είχαν καταλάβει ότι η ευλογία του Πατριάρχη ήταν προφητική....


Λίγο μετά ο Ωνάσης πήρε διαζύγιο από την Τίνα Λιβανού. Η Κάλλας «ελευθερώθηκε» από τον Μενεγκίνι σχεδόν τρεις μήνες μετά, παρά τις αντιδράσεις και την πίεση του, που δεν ήθελε να παραδεχθεί την ήττα του.

Η σχέση τους αποδείχθηκε δύσκολη και εκρηκτική. Η Κάλλας δεν είχε σχέση με τις πειθήνιες γυναίκες, που συνήθως γνώριζε ο Ωνάσης και οι συγκρούσεις ήταν δεδομένες. Ο μεγιστάνας έφτανε συχνά στο σημείο να προσβάλλει και να πληγώνει την ντίβα.


Ο γάμος με τον Μενεγκίνι και η σεξουαλική παρενόχληση


Όσον αφορά το γάμο της με τον Μενεγκίνι η Κάλλας γράφει: Ο σύζυγός μου εξακολουθεί να με κοροϊδεύει αφού μου πήρε τα μισά μου χρήματα βάζοντας τα πάντα στο όνομά του αφού παντρευτήκαμε. Ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα». Η ίδια περιγράφει τον Μενεγκίνι ως «μία βδέλλα» που «υποδύεται τον εκατομμυριούχο ενώ δεν έχει τίποτα».

Σε άλλη επιστολή της η Μαρία Κάλλας αναφέρεται στον πρόεδρο της Juilliard School of music στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αν και παντρεμένος της έκανε ανάρμοστες προτάσεις τις οποίες όταν εκείνη απέρριψε αυτός της «έκλεισε την πόρτα» για μελλοντικές επαγγελματικές συνεργασίες. «Ο Πίτερ Μένιν με ερωτεύτηκε. Οπότε όταν εγώ τον απέρριψα αυτός στράφηκε εναντίον μου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα μαρτύρια» από τους ίδιους τους γονείς της


Οι νέες αποκαλύψεις περιλαμβάνουν την αλήθεια για τα σκληρά παιδικά χρόνια της Κάλλας στην Ευρώπη. «Η Κάλλας δυσαρέστησε τη μητέρα της, η οποία εργάστηκε ως πόρνη κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή προσπαθούσε να την "πουλήσει" στους Ναζί στρατιώτες», δήλωσε η Σπενς.

Αργότερα, η μητέρα της Κάλλας πούλησε ιστορίες στον Τύπο και την εκβίασε για να κλείσει το στόμα της, γράφοντας στην κόρη της: «Ξέρεις τι κάνουν οι καλλιτέχνες κινηματογράφου ταπεινής προέλευσης μόλις γίνουν πλούσιοι; Τον πρώτο μήνα ξοδεύουν τα πρώτα τους χρήματα για να κάνουν ένα σπίτι για τους γονείς τους και να τους κακομάθουν με πολυτέλειες... Τι έχετε να πείτε, Μαρία;».

O Mενεγκίνι, ο Ωνάσης, η κοσμικογράφος Έλσα Μάξουελ και η Μαρία Κάλας στη Βενετία το 1958A.P


Στις επιστολές η Μαρία Κάλλας εμφανίζεται να αρνείται τη μητέρα της για την οποία, όπως λέει η συγγραφέας του βιβλίου, «ένιωθε απέχθεια». Δυστυχώς για την Μαρία Κάλλας, γράφει η συγγραφέας του βιβλίου, ούτε ο πατέρας της ήταν καλύτερος. «Της έγραψε επιστολή στην οποία εμφάνιζε τον εαυτό του ως ετοιμοθάνατο προκειμένου να πάρει χρήματα από αυτήν».


Το τραγικό τέλος


Το μέχρι σήμερα αδημοσίευτο υλικό φωτίζει και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε η Μαρία Κάλλας πριν τον θάνατό της, το 1977, σε ηλικία 53 ετών. Η κατάσταση της υγείας της επηρέασε αρκετές φορές τις εμφανίσεις της στη δεκαετία του ’60 ενώ γνωστή ήταν και η εξάρτησή της από ναρκωτικά αλλά και η απώλεια της φωνής της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Η Μαρία Κάλλας είχε μια νευρομυϊκή διαταραχή με τα πρώτα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους στη δεκαετία του ’50 αλλά οι γιατροί, τότε, την έδιωχναν χαρακτηρίζοντάς την «τρελή». Αυτό εξηγεί γιατί πολλές φορές έχανε τη φωνή της με αποτέλεσμα η καριέρα της να διαρκέσει λιγότερο από το αναμενόμενο» γράφει η συγγραφέας της νέας βιογραφίας.

«Ο θάνατος της Μαρία Κάλλας είναι μια τραγική ιστορία. Πέθανε μόνη της σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι εξαρτώμενη από την αδερφή της, Τζάκι, και τον σύντροφό της για να της δίνουν ηρεμιστικά. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδίες αλλά εγώ ήθελα να της δώσω τη φωνή της» καταλήγει η συγγραφέας του βιβλίου για τη σοπράνο.

Η Σπενς αναφέρει πως έφτασαν στα χέρια της «τρεις τεράστιες συλλογές που δόθηκαν σε διάφορα αρχεία το 2019 και ήταν αδημοσίευτες μέχρι τώρα». Το βιβλίο με τις αποκαλύψεις έχει τίτλο «Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas» αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος ηθοποιός – Πρωταγωνιστής θρυλικής τηλεοπτικής σειράς