ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΧΟ: Χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση στη Σαρακέμπ της Συρίας το 2018

ΟΑΧΟ: Χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση στη Σαρακέμπ της Συρίας το 2018
AP

O οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων έχει «βάσιμους λόγους» να πιστεύει ότι η συριακή πολεμική αεροπορία έριξε βόμβα χλωρίνης (χημικό όπλο) σε κατοικημένη γειτονιά στην ελεγχόμενη από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο του 2018, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. 

Δεν έχει υπάρξει ακόμα σχόλιο από τη συριακή κυβέρνηση. Η Συρία και η σύμμαχός της, Ρωσία, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως τέτοιες επιθέσεις ενορχηστρώνονται από αντιπάλους για να κάνουν τη Δαμασκό να φαίνεται ως ο δράστης.

Η νέα αναφορά των ερευνητών του ΟΑΧΟ λέει πως δεν σκοτώθηκε κανείς όταν ο κύλινδρος με αέριο χλωρίνης έπεσε στη γειτονιά Αλ Ταλίλ στη Σαρακέμπ τον Φεβρουάριο του 2018.

Ωστόσο τη νύχτα της 4ης Φεβρουαρίου γύρω στα 12 άτομα χρειάστηκαν βοήθεια λόγω συμπτωμάτων που παρέπεμπαν σε δηλητηριασμό με χημικά- όπως ναυτία, ερεθισμός ματιών, δύσπνοια, βήχας κ.α.

Η χλωρίνη δεν είναι διεθνώς απαγορευμένη τοξίνη, μα η χρήση οποιασδήποτε χημικής ουσίας σε ένοπλες συγκρούσεις απαγορεύεται στο πλαίσιο της συνθήκης του 1997 για τα χημικά όπλα, την εφαρμογή της οποίας επιβλέπει ο ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο άνοιγμα