ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ορκίζεται «εκδίκηση» για την «ισραηλινή» επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις

Το Ιράν ορκίζεται «εκδίκηση» για την «ισραηλινή» επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις
AP

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του θα «πάρει εκδίκηση» για μια επίθεση σε υπόγειες πυρηνικές του εγκαταστάσεις, για τις οποίες κατηγορεί το Ισραήλ.  

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου έγιναν στόχος «πυρηνικής τρομοκρατίας» την Κυριακή, μετά από αρχικές αναφορές περί διακοπής ρεύματος.

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε πως οι «σιωνιστές» θέλουν να εκδικηθούν «εξαιτίας της προόδου μας προς την άρση κυρώσεων».

«Έχουν πει δημόσια πως δεν θα το επιτρέψουν. Μα θα πάρουμε εκδίκηση από τους σιωνιστές» είπε σχετικά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, είχαν ενεργοποιηθεί νέες, προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μα το δημόσιο ραδιόφωνο, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, μετέδωσε ότι ήταν κυβερνοεπίθεση της Μοσάντ. Όπως είπαν, η έκταση της ζημιάς είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ανέφερε το Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι μια μεγάλη έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς το ανεξάρτητο εσωτερικό σύστημα ηλεκτροδότησης που τροφοδοτούσε τις συσκευές εντός των εγκαταστάσεων. Όπως υπολόγισαν, θα χρειαστούν τουλάχιστον εννιά μήνες για την επανέναρξη του εμπλουτισμού εκεί.

Το ιρανικό πρακτορείο Nour, που πρόσκειται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο μεταξύ, επικαλούμενη πηγή στο υπουργείο Πληροφοριών, μετέδωσε πως ο «κύριος υπεύθυνος» πίσω από την αναταραχή στο σύστημα ηλεκτροδότησης είχε ταυτοποιηθεί και ότι «λαμβάνονταν απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη αυτού του ατόμου».

Το Ισραήλ πρόσφατα κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις του για το πυρηνικό πρόγραμμα του μεγάλου του αντιπάλου εν μέσω των προσπαθειών για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, από την οποία είχε αποσυρθεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν, έχει πει ότι θέλει να επιστρέψει στη συμφωνία. Ωστόσο το Ιράν και οι πέντε άλλες μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν στη συμφωνία- Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο- πρέπει να του βρουν έναν τρόπο να προβεί σε άρση κυρώσεων και για το Ιράν να επιστρέψει στα συμφωνηθέντα όρια στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη με σκοπό την άρση του αδιεξόδου, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι.

Η ΕΕ μετέδωσε πως χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα για το περιστατικό στο Νατάνζ, μα πρόσθεσε ότι απορρίπτει «οποιεσδήποτε προσπάθειες για υπονόμευση ή αποδυνάμωση των διπλωματικών προσπαθειών για την πυρηνική συμφωνία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, είπε ότι οι προσπάθειες θα συνεχίζονταν, σύμφωνα με το Associated Press.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος ηθοποιός – Πρωταγωνιστής θρυλικής τηλεοπτικής σειράς