ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στην Ιρλανδία: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται στους άνω των 60 ετών

Το εμβόλιο της AstraZeneca
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις - Εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Όλες οι ειδήσεις: Η Ιρλανδία αποφάσισε τη Δευτέρα (12/4) να διαθέτει το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών, προσαρμόζοντας με τη σειρά της τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω των φόβων σε σχέση με τις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος.

Η απόφαση λήφθηκε στον απόηχο της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής προγραμματισμού του εμβολιασμού, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από σήμερα, Τρίτη.

Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές «θα συνεργαστούν τώρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα ενσωματωθούν στη εν εξελίξει εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν.

Η υπηρεσία υγείας θα εξετάσει πώς θα «ανακατευθύνει αποτελεσματικά» τις δόσεις και θα «επαναπροσδιορίσει και να διευκρινίσει ακριβώς ποιος θα κάνει το εμβόλιο και πότε τις επόμενες εβδομάδες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 750.000 άνθρωποι στην Ιρλανδία έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Η πανδημία έχει σκοτώσει 4.785 ανθρώπους στη χώρα.

Η δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη οδηγήσει πολλές χώρες να ορίσουν όρια ηλικίας για τη χρήση του ή ακόμη και να αναστείλουν τη χρήση του.

Για παράδειγμα, το σκεύασμα χορηγείται στους άνω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει χορηγηθεί μαζικά, στους άνω των 65 ετών στη Σουηδία και στους άνω των 60 ετών στις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Απαντήσεις στις φυλακές ψάχνει η Ασφάλεια – Τι στοιχεία έχουν συλλέξει οι αρχές