ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλεί σε ψυχραιμία μετά το θάνατο του νεαρού Αφροαμερικανού

Μινεάπολη
AP Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θρήνησε τη Δευτέρα (12/4) τον «τραγικό» θάνατο του νεαρού Αφροαμερικανού Ντόντε Ράιτ, που σκοτώθηκε την Κυριακή από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια ελέγχου. O πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους διαδηλωτές να παραμείνουν «ειρηνικοί» μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής.

«Αυτό που συνέβη την Κυριακή στο Μπρούκλιν Σέντερ, ένα προάστιο της Μινεάπολης» είναι πραγματικά τραγικό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα δείξει η έρευνα», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

«Παράλληλα, θέλω να το πω ξανά ξεκάθαρα: δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, καμία, για λεηλασίες», πρόσθεσε, ενώ η περιοχή βρίσκεται ήδη υπό υψηλή ένταση, δεδομένου ότι στη Μινεάπολη βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του τον περασμένο Μάιο.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κατανοητές», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Και το θέμα είναι, γνωρίζουμε ότι ο θυμός, ο πόνος, τα βάσανα που έχουν υποστεί οι μαύροι σε αυτό το πλαίσιο, είναι πραγματικά, σοβαρά και σημαντικά», συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

«Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη βία», τόνισε, σημειώνοντας πως «πρέπει να ακούσουμε τη μητέρα του Ντόντε, η οποία ζητά ειρήνη και ψυχραιμία».

Ερωτηθείς για τη δίκη του Σόβιν, ο Μπάιντεν είπε ότι «ελπίζει ότι θα υπάρξει ετυμηγορία και ένα αποτέλεσμα που θα έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής». «Αυτό αναμένω».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ δήλωσε λίγο νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο θάνατος του 20χρονου Αφροαμερικανού φαίνεται να προκλήθηκε από «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από μία αστυνομικό, η οποία τράβηξε το όπλο της, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αντί του τέιζέρ της.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το βίντεο καταγραφής του περιστατικού «αρκετά σοκαριστικό».

«Το ερώτημα είναι: πρόκειται για ατύχημα ή ήταν σκόπιμο; Απομένει να διευκρινιστεί μετά από μια πλήρη έρευνα», δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μετά τα επεισόδια την Κυριακή που ακολούθησαν του θανάτου του 20χρονου, ο δήμαρχος της Μινεάπολης κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας για το βράδυ της Δευτέρας. «Πρέπει να έχουμε ειρήνη απόψε», είπε ο Τζέικομπ Φρέι, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από από τις 19:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, τοπική ώρα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει επίσης στο Σαιντ Πολ, την αδελφή πόλη της Μινεάπολης και στις τρεις κομητείες της μητροπολιτικής περιοχής, δήλωσε ο δήμαρχος του Σαιντ Πολ και ο κυβερνήτης της Μινεσότα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Απαντήσεις στις φυλακές ψάχνει η Ασφάλεια – Τι στοιχεία έχουν συλλέξει οι αρχές