ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βαριά καταδίκη απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κράτηση του δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν

Τουρκία: Βαριά καταδίκη απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κράτηση του δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε  την Τουρκία για την  κράτηση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν, τέσσερα χρόνια μετά την αίτησή του στις δικαστικές αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχώρησε σε βαριά καταδίκη της Τουρκίας για την κράτηση του γνωστού δημοσογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος διώκεται για «συμμετοχή» στο «πραξικόπημα» του 2016.

«Τίποτε δεν δείχνει ότι οι πράξεις του προσφεύγοντα εντάσσονται σε σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκίας», τονίζουν οι δικαστές διαπιστώνοντας παραβίαση των ρυθμίσεων περί ελευθερίας της έκφρασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αχμέτ Αλτάν συνελήφθη το 2016 με τον αδερφό του, τον οικονομολόγο και δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλτάν, και τη συνάδελφο δημοσιογράφο Ναζλί Ιλιτσακ για διάδοση «μηνυμάτων για το στρατιωτικό πραξικόπημα» στην τηλεόραση. Κατηγορήθηκαν για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και παρέμβαση στο έργο του νομοθετικού σώματος και της κυβέρνησης.

Οι τρεις δημοσιογράφοι έλαβαν ισόβια κάθειρξη το 2018, αν και ο Μεχμέτ Αλτάν αφέθηκε ελεύθερος μετά από τέσσερις μήνες ενώ εκκρεμούσε η προσφυγή του.

Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας ανέτρεψε τις ισόβιες ποινές του Αχμέτ Αλτάν και της Ιλιτσάκ τον Ιούλιο του 2019.Οι αρχές αθώωσαν τον Μεχμέτ Αλτάν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και παρέπεμψαν σε δίκη τον Αχμέτ Αλτάν και την Ιλιτσάκ με κατηγορίες για ενίσχυση του κινήματος του Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Αχμέτ Αλτάν κρίθηκε ένοχος στις 4 Νοεμβρίου του 2019 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών και έξι μηνών. Απελευθερώθηκε εν αναμονή της προσφυγής του, ενώ του απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις.

Δύο ημέρες αργότερα, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι ο Αχμέτ Αλτάν είναι ύποπτος φυγής. Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δέχθηκε το αίτημα του εισαγγελέα στις 12 Νοεμβρίου και ο Αλτάν συνελήφθη εκ νέου στο σπίτι του εκείνο το απόγευμα και επέστρεψε στη φυλακή Σιλιβρί.

Υπέρμαχος των μειονοτήτων της χώρας και μια ισχυρή φωνή διαμαρτυρίας στην Τουρκία, ο Αχμέτ Αλτάν έλαβε ευρεία υποστήριξη από Νομπελίστες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφείς και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Παρά τη φυλάκισή του, συνεχίζει να μιλάει ελεύθερα «Μπορείτε να με φυλακίσετε αλλά δεν μπορείτε να με κρατήσετε εδώ. Γιατί όπως όλοι οι συγγραφείς, έχω μαγικές δυνάμεις, μπορώ να διαπερνάω τα τείχη σας με ευκολία», έγραφε το 2018 ο Αλτάν στο βραβευμένο του βιβλίο με τίτλο « Δεν θα δω ποτέ ξανά τον κόσμο », το οποίο συνέγραψε στη φυλακή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κυψέλη: Έγκυος η γυναίκα που καταγγέλλει επίθεση με καυστικό υγρό