ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζος απήχθη και δολοφονήθηκε για να χρησιμοποιήσουν το πτώμα του για απάτη με κηδεία

Φέρετρο στην Κίνα
Φωτογραφία αρχείου
AP

Ένας Κινέζος με σύνδρομο Down απήχθη και δολοφονήθηκε, στο πλαίσιο μιας απάτης με αλλαγή πτωμάτων.

Σε πολλές περιοχές της Κίνας υπάρχει απαγόρευση σε ταφές- και μια οικογένεια, επιθυμώντας να την «παρακάμψει», προσέλαβε κάποιον για να της βρει ένα πτώμα- υποκατάστατο, που προοριζόταν να αποτεφρωθεί στη θέση της πραγματικής σορού. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το πτώμα που τους δόθηκε ήταν αυτό ενός άνδρα που δολοφονήθηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Ο φόνος έλαβε χώρα το 2017, μα έγινε ευρύτερα γνωστός τον προηγούμενη εβδομάδα, μετά από την κυκλοφορία online δημοσιεύματος για το περιστατικό.

Σε βάρος του άνδρα που προσελήφθη για αυτή τη δουλειά (γνωστός μόνο ως Χουάνγκ) επιβλήθηκε θανατική ποινή με αναστολή, σύμφωνα με το δικαστήριο της Γκουανγκντόνγκ.

Όπως γράφουν δικαστικά έγγραφα, ο Χουάνγκ είχε δεχτεί χρήματα το 2017 από την οικογένεια για να τους βρει ένα πτώμα ως υποκατάστατο, καθώς ήθελαν παραδοσιακή ταφή για συγγενή τους που είχε πεθάνει.

Η οικογένεια ζει στην πόλη Σανβέι της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, που απαιτεί όλες οι σοροί να αποτεφρώνονται.

Ωστόσο αν και η οικογένεια υπέθεσε ότι θα έψαχνε να βρει ένα άλλο πτώμα, αυτός σκότωσε κάποιον για να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Ο Χουάνγκ πήγε σε έναν άνδρα με σύνδρομο Down που μάζευε σκουπίδια από τον δρόμο, και του ζήτησε να μπει μαζί του στο αυτοκίνητο. Εκεί του έδινε αλκοόλ μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του.

Στη συνέχεια τον έβαλε σε ένα φέρετρο, το οποίο έδωσε μετά από ημέρες στην οικογένεια, με αντάλλαγμα τα χρήματα που του είχαν υποσχεθεί.

Η οικογένεια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πλήρωσε 107.000 γουάν (16.300 δολάρια), εκ των οποίων 90.000 πήγαν στον κατηγορούμενο και τα υπόλοιπα σε ένα μεσάζοντα ο οποίος έχει πλέον πεθάνει.

Το φέρετρο αποτεφρώθηκε, με την οικογένεια να υποκρίνεται πως μέσα του ήταν όντως ο εκλιπών συγγενής. Όσον αφορά στην αληθινή σορό, είχε μια μυστική παραδοσιακή ταφή.

Μετά την εξαφάνισή του το 2017, το θύμα καταχωρήθηκε ως αγνοούμενος, και οι αρχές χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να εξιχνιάσουν την υπόθεση και να βρουν τον δράστη. Τον Σεπτέμβριο του 2020 επιβλήθηκε σε βάρος του ποινή θανάτου με αναστολή, ενάντια στην οποία άσκησε έφεση που απορρίφθηκε. Ως εκ τούτου, εάν δεν διαπράξει αδίκημα σε διάστημα δύο ετών, η ποινή θα αλλάξει σε ισόβια.

Η οικογένεια που τον προσέλαβε βρέθηκε υπεύθυνη για «προσβολή νεκρού», μα δεν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης. Δεν είναι γνωστό εάν τους επιβλήθηκε πρόστιμο.

Η ιστορία αυτή έγινε ευρύτερα γνωστή την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση άρθρου για την οικογένεια του θύματος.

Στην Κίνα πολλοί προτιμούν τις παραδοσιακές ταφές, καθώς θεωρείται πως αποτελούν ένδειξη σεβασμού προς τους προγόνους, ωστόσο η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον τους, και σε κάποιες περιοχές απαγορεύονται ρητά. Ο λόγος για αυτό είναι η εξοικονόμηση γης και η αποθάρρυνση των υπερβολικών, πολυδάπανων τελετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με καυστικό υγρό - Κυψέλη: Ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών