ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός HΠΑ: Οδηγία Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Αμερικανούς: Αποφύγετε το 80% των χωρών

Κορονοϊός HΠΑ: Οδηγία Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Αμερικανούς: Αποφύγετε το 80% των χωρών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω των αυξημένων κινδύνων που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία σε διεθνές επίπεδο.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναμένεται να επικαιροποιήσει την λίστα των χωρών παγκοσμίως, μέσα στην εβδομάδα, βάσει των δεδομένων που ισχύουν και των συστάσεων απο τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές.

Η απόφαση θα ληφθεί βάσει στοιχείων όπως η δυνατότητα τεστ για τους Αμερικανούς πολίτες στις χώρες προορισμού και οι ισχύουσες απαγορεύσεις εισόδου για τους Αμερικανούς πολίτες. Εκτιμάται ότι μετά την νέα επικαιροποίηση το 80% παγκοσμίως θα ενταχθεί στην κατηγορία 4 που σημαίνει «μην ταξιδεύετε».

Μέχρι στιγμής η λίστα με τους «κόκκινους προορισμούς» καλύπτει 34 από τις 200 χώρες, γράφει το BBC. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η αλλαγή «δεν συνεπάγεται επανεκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της υγείας σε μια δεδομένη χώρα».

Ωστόσο όπως ανέφερε η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των χωρών που θα ανήκουν πλέον στο Επίπεδο 4: Δηλαδή στη λίστα «μην ταξιδεύετε»

Μόνο τρεις περιοχές στον κόσμο αξιολογούνται στο χαμηλότερο από τα τέσσερα επίπεδα κινδύνου του υπουργείου Εξωτερικών που είναι η λεγόμενη «τήρηση κανονικών προφυλάξεων». Πρόκειται για το Μακάο, την Ταϊβάν και τη Νέα Ζηλανδία.

Ακόμη και η Ανταρκτική βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού, τις περιοχές δηλαδή στις οποίες οι ταξιδιώτες πρέπει να επειδεικνύουν « αυξημένη προσοχή» . Το Ηνωμένο Βασίλειο λόγου χάρη βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο - που σημαίνει "Επανεξετάστε τα ταξίδια" - με μια επιπλέον προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί λόγω του κινδύνου τρομοκρατίας.

Το CDC συνιστά επί του παρόντος σε όλους τους Αμερικανούς να μην κάνουν ταξίδια ούτε στο εσωτερικό μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ προειδοποιεί ότι τα διεθνή ταξίδια «ενέχουν πρόσθετους κινδύνους» ακόμη και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 860 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού σε 165 χώρες παγκοσμίως, πολλές χώρες ωστόσο αγωνίζονται ακόμη να περιορίσουν τον ιό.

Η Βραζιλία κατέγραψε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, ξεπερνώντας τους 368.000. Ο Καναδάς ανέφερε επίσης πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων ενώ και η Παπούα Νέα Γουινέα ανήκει πλέον στους «επικίνδυνους προορισμούς».

Την ώρα που ορισμένες χώρες - όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο - έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, πολλές χώρες περιμένουν ακόμη τις πρώτες δόσεις. Η ανισορροπία αυτή έχει προκαλέσει επικρίσεις σχετικά με την αύξηση της «ανισότητας εμβολίων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: «Επανάσταση» με απονομή από λογιστές και δικηγόρους – Δείτε την τροπολογία