ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο επί 30 χρόνια πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί - Σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών

Νεκρός ο επί 30 χρόνια πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί - Σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών

Νεκρός απο πυρά ανταρτών έπεσε ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της αφρικανικής χώρας.

Νεκρός έπεσε ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, μόλις δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του, για έκτη θητεία στην προεδρία της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.

Ο 68χρονος Ντεμπί, ήταν επικεφαλής του κράτους από τον Δεκέμβριο του 1990 και θεωρείτο βασικός σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο τόξο της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, ο πρόεδρος του Τσαντ "έχασε τη ζωή του από τραύματα που υπέστη ενώ επισκεπτόταν το πεδίο της μάχης", όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ιντρίς Ντεμπί κυβέρνησε την αφρικανική χωρα με σιδηρά πυγμή για 30 χρόνια, και στις 11 Απριλίου επανεξελέγη για έκτη θητεία με ποσοστό 79,32% . Την ημέρα των εκλογών ο στρατός του είχε ανακοινώσει ότι απέκρουσε επίθεση ανταρτών και σκότωσε «πάνω από 300 μέλη του εχθρού».

Η κυβέρνηση Ντεμπρί είχε αποκλείσει από την εκλογική διαδικασία τα κυριότερα στελέχη της διχασμένης αντιπολίτευσης.

Ο Ντεμπί είχε αναδειχθεί νικητης και στις πέντε εκλογικές διαδικασίες που έχουν διεξαχθεί στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα αφότου κατέλαβε με τα όπλα την εξουσία το 1990. Το τελευταίο διάστημα μαίνονται αιματηρες επιθέσεις ανταρτών ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην περιοχή Τιμπεστί, που γειτονεύει με τη Λιβύη και με το Σουδάν, αντάρτες συγκρούονται συχνά με τον στρατό εξαπολύοντας επιθέσεις από τις βάσεις μετόπισθεν που έχουν εγκαταστήσει στα δύο κράτη.

Η νέα αναταραχή στο Τσαντ είχε προκαλέσει ανησυχία στις δυτικές χώρες που θεωρούσαν τον Ιντρίς Ντεμπί σύμμαχο στον αγώνα εναντίον εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων όπως η Μπόκο Χαράμ και οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ.

Ο θάνατός του θα προκαλέσει νέο χάος στην αφρικανική χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το Πάσχα: Έτσι θα γιορτάσουμε - Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος, Ανάσταση - Πού θα ψήσουμε