ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης ζητά εκτελεστικό απόσπασμα αντί για θανατηφόρα ένεση

Ο Ζέιν Μάικλ Φλόιντ
Ο Ζέιν Μάικλ Φλόιντ
AP

Ένας άνδρας που ενδεχομένως να γίνει το πρώτο άτομο που θα εκτελεστεί στη Νεβάδα εδώ και 15 χρόνια ζήτησε τη χρήση εκτελεστικού αποσπάσματος αντί θανατηφόρας ένεσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι δικηγόροι του Ζέιν Μάικλ Φλόιντ, που είναι αντιμέτωποι με μια πιθανή ημερομηνία εκτέλεσης τον Ιούνιο, λένε ότι το αίτημα του πελάτη τους δεν είναι «τακτική καθυστέρησης».

Σε δικαστικά έγγραφα που είδε το Associated Press δικηγόροι λένε ότι η μέθοδος αυτή είναι «λιγότερο επώδυνη».

Η χρήση εκτελεστικών αποσπασμάτων στο πλαίσιο θανατικών ποινών είναι σπάνια στις ΗΠΑ.

Ο Μπραντ Λέβινσον, ομοσπονδιακός συνήγορος υπεράσπισης, είπε πως ο Φλόιντ ήθελε να αποφύγει την προτεινόμενη θανατηφόρα ένεση των τριών φαρμάκων που προτείνει η πολιτεία. Ωστόσο οποιαδήποτε αμφισβήτηση της προτεινόμενης διαδικασίας επιτάσσει να υποβληθεί εναλλακτική μέθοδος, και ο Λέβινσον είπε ότι το απόσπασμα θα ήταν «η πιο ανθρωπιστική μέθοδος».

Η εκτέλεση από απόσπασμα επιτρέπεται αυτή τη στιγμή μόνο σε τρεις πολιτείες: Μισισίπι, Οκλαχόμα και Γιούτα, και η διαδικασία αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 2010.

Εισαγγελείς λένε πως θα ζητήσουν ένταλμα εκτέλεσης σε βάρος του Φλόιντ τον επόμενο μήνα, με πιθανή ημερομηνία εκτέλεσης στις αρχές του Ιουνίου. Θα είναι η πρώτη εκτέλεση στη Νεβάδα από το 2006.

Ο Φλόιντ, 45 ετών, καταδικάστηκε για τον φόνο τεσσάρων ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλου ενός σε σουπερμάρκετ στο Λας Βέγκας το 1999.

Καταδικάστηκε σε θάνατο αφού παραδέχτηκε την ενοχή του την επόμενη χρονιά.

Έχει ασκήσει έφεση κατά της ποινής του πολλές φορές, και οι δικηγόροι του έχουν πει πως θα ζητούσε επιείκεια στις 22 Ιουνίου.

Στη Νεβάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 70 θανατοποινίτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σκέψεις για μήνυμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες