ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπισμό εξωγήινης ζωής μέσα σε 5 με 10 χρόνια προβλέπουν επιστήμονες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb
Απεικόνιση το διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb
AP

Το νέο τηλεσκόπιο James Webb, που αναμένεται να εκτοξευθεί το φθινόπωρο, θα μπορούσε να εντοπίσει ίχνη εξωγήινης ζωής μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, εκτιμούν επιστήμονες.

Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το νέο τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να βρει ένα πιθανό ίχνος ζωής σε έναν άλλο πλανήτη μέσα σε διάστημα μέχρι και 60 ωρών. «Αυτό που με εξέπληξε πραγματικά στα αποτελέσματα είναι πως, ρεαλιστικά, θα μπορούσαμε να βρούμε ίχνη ζωής σε άλλους πλανήτες στα επόμενα 5 με 10 χρόνια» είπε η Καπρίς Φίλιπς, τελειόφοιτη του The Ohio State University, που παρουσίασε σχετικά ευρήματα σε συνέντευξη Τύπου στο 2021 APS (American Physical Society) April Meeting.

Πλανήτες- νάνοι αερίων θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, ωστόσο τέτοιοι «μίνι-Ποσειδώνες» δεν υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα- οπότε και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να διαπιστώσουν εάν οι ατμόσφαιρές τους περιέχουν αμμωνία ή άλλες πιθανές ενδείξεις παρουσίας ζωντανών οργανισμών.

Η Φίλιπς υπολόγισε πως όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξευτεί τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να εντοπίσει αμμωνία σε έξι πλανήτες- νάνους αερίων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η ίδια και η ομάδα της δημιούργησαν μοντέλα για το πώς θα αντιδρούσαν τα όργανα του τηλεσκοπίου σε διάφορα νέφη και ατμοσφαιρικές συνθήκες, και έφτιαξαν μια λίστα με μέρη όπου το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να αναζητήσει ζωή.

«Η ανθρωπότητα διερωτάται: “Είμαστε μόνοι; Τι είναι η ζωή; Υπάρχει ζωή αλλού παρόμοια με εμάς;» είπε η ίδια. «Η έρευνά μου δείχνει πως, για πρώτη φορά, έχουμε την επιστημονική γνώση και τις τεχνολογικές δυνατότητες για να αρχίσουμε ρεαλιστικά να βρίσκουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα» πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου