ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες - «πρωταθλητές» στις εκτελέσεις το 2020

Εκτελέσεις στο Ιράκ
AP

Τις χώρες που είχαν τις περισσότερες εκτελέσεις στον πλανήτη το 2020 παρουσιάζει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Το 88% των 483 εκτελέσεων ανά τον κόσμο αντιστοιχούσε στο Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η οποία τις κατηγορεί για μια «ανελέητη και ανατριχιαστική επιμονή», εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία ο κόσμος εστιάζει στο πώς να σώσει ζωές κατά την πανδημία.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το σύνολο παγκοσμίως ήταν το χαμηλότερο μέσα σε μια δεκαετία, μα αυτό δεν περιελάμβανε την Κίνα, η οποία θεωρείται πως κάνει χιλιάδες εκτελέσεις ετησίως- ωστόσο τα δεδομένα της για τη θανατική ποινή αποτελούν κρατικό μυστικό. Επίσης, άγνωστη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ.

Οι 483 εκτελέσεις που αναφέρθηκαν σε 18 χώρες κατά το 2020 αντιπροσωπεύουν μια μείωση της τάξης του 26% συγκριτικά με τις 657 του 2019, και μια μείωση της τάξης του 70% από τις 1.634 του 2015, υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία την Τετάρτη στο πλαίσιο της ετήσιας αναφοράς της ως προς τη χρήση της θανατικής ποινής.

Στη Μέση Ανατολή ο συνολικός αριθμός έπεσε από τις 579 το 2019 στις 437 το 2020. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση 85% στις καταγεγραμμένες εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία, όπου έγιναν 27, και τη μείωση 50% στο Ιράκ, όπου έγιναν 45.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, οι μειώσεις αυτές επισκιάζονται από μια αύξηση 300% στην Αίγυπτο, όπου θανατώθηκαν 107 άνθρωποι, 23 εκ των οποίων καταδικάστηκαν στο πλαίσιο υποθέσεων που σχετίζονταν με πολιτική βία, μετά από δίκες οι οποίες, κατά τη Διεθνή Αμνηστία, ήταν άδικες και χαρακτηρίζονταν από εξαναγκασμό σε «ομολογίες» και άλλες παραβιάσεις.

Επίσης έγιναν 57 εκτελέσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μετά από μια απόπειρα απόδρασης στις φυλακές του αλ Ακράμπ, όπου σκοτώθηκαν αρκετοί αστυνομικοί και θανατοποινίτες.

Το Ιράν, που έκανε τουλάχιστον 246 εκτελέσεις, παρέμεινε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Κίνα. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία οι αρχές χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο πολιτικής καταπίεσης σε βάρος αντιφρονούντων, διαδηλωτών και μελών εθνικών μειονοτήτων. Επίσης, έγιναν τρεις εκτελέσεις για εγκλήματα που είχαν γίνει ενώ οι δράστες τους ήταν κάτω των 18.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε επίσης το Κατάρ πως έκανε βήμα προς τα πίσω, πραγματοποιώντας την πρώτη του εκτέλεση εδώ και 20 χρόνια.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε ξανά τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά από μια παύση 17 ετών, προβαίνοντας σε εκτέλεση 10 ατόμων σε χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Η Ινδία, το Ομάν, το Κατάρ και η Ταϊβάν άρχισαν επίσης ξανά τις εκτελέσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό