ΚΟΣΜΟΣ

ECDC: Μπορούν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί μεταξύ εμβολιασμένων - Δεν χρειάζονται μάσκες, αποστάσεις

Μάσκες covid
ASSOCIATED PRESS

Οι κανόνες των κοινωνικών αποστάσεων και της χρήσης μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν για όσους έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε ο ECDC, η υπηρεσία της ΕΕ για τις μολυσματικές ασθένειες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Σύμφωνα με οδηγίες του ECDC, προτείνεται μια σχετική χαλάρωση των «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων» (μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις κ.λπ.) για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

«Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή» δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Προς το παρόν, συνιστάται η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιος από αυτούς είναι ηλικιωμένος, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ή υπάρχει υψηλή κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών. Τα προστατευτικά μέτρα πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Το ECDC τονίζει ότι η ταχεία ανάπτυξη του εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, των θανάτων και της κυκλοφορίας του κορoνοϊού στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα 2021: Έτσι θα γιορτάσουμε - Οι εκκλησίες, οι μετακινήσεις και τα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι