ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία για το χαμένο υποβρύχιο: Εντατικές έρευνες από πλοία της Ινδονησίας και άλλων χωρών

Έρευνες για το υποβρύχιο στην Ινδονησία
Έρευνες για το υποβρύχιο στην Ινδονησία
AP

Η Ινδονησία έχει στείλει έξι πολεμικά πλοία στις έρευνες για το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε με το 53μελές πλήρωμά του.

Ένα ελικόπτερο και 400 άτομα συμμετέχουν επίσης στις προσπάθειες, ανέφερε το ναυτικό της χώρας.

Η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία έχουν στείλει επίσης σκάφη διάσωσης, ενώ τη βοήθειά τους έχουν προσφέρει και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία και Γερμανία.

Το KRI Nanggala-402 πραγματοποιούσε άσκηση βόρεια του Μπαλί την Τετάρτη, μα η επαφή μαζί του χάθηκε.

Το γερμανικής κατασκευής υποβρύχιο θεωρείται πως έχει χαθεί σε ύδατα σε απόσταση περίπου 100 χλμ από τις ακτές του Μπαλί, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

«(Το ναυτικό) το ψάχνει. Ξέρουμε την περιοχή, μα είναι πολύ βαθιά» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο ναύαρχος Τζούλιους Βιτζοτζόνο.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, η επαφή χάθηκε αφού το υποβρύχιο έλαβε άδεια να καταδυθεί σε μεγαλύτερα βάθη.

Στο μεταξύ, μια πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε θα μπορούσε να υποδεικνύει ζημιά στις δεξαμενές καυσίμων ή να είναι σήμα από το πλήρωμα, ανέφερε το ινδονησιακό ναυτικό.

Το σκάφος αυτό είναι ένα από τα πέντε υποβρύχια που διαθέτει η Ινδονησία. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πέρασε διετή εκσυγχρονισμό στη Νότια Κορέα, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2012, σύμφωνα με το Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που η Ινδονησία χάνει υποβρύχιο, είπε στο BBC εκπρόσωπος του ναυτικού της χώρας.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς: Το 2017 ένα υποβρύχιο της Αργεντινής χάθηκε στον νότιο Ατλαντικό με 44 άτομα πλήρωμα. Το ναυάγιο βρέθηκε έναν χρόνο μετά.

Τα 53 μέλη του πληρώματος διαθέτουν οξυγόνο μέχρι το Σάββατο, ανακοίνωσε ο επιτελάρχης του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα ο ναύαρχος Βιτοτζόνο είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό KompasTV ότι το υποβρύχιο που κινείται με ντίζελ και ηλεκτρικές μπαταρίες μπορεί να παραμείνει σε βάθος 200-250 μέτρων. «Οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποβεί μοιραίο, επικίνδυνο», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή του χθες το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας επεσήμανε: «Είναι πιθανό στη διάρκεια της κατάδυσης να σημειώθηκε μπλακ άουτ με συνέπεια να χαθεί ο έλεγχος και να μην μπορούν να γίνουν διαδικασίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και το υποβρύχιο να πέσει σε βάθος 600-700 μέτρων».

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε και για ποιους επιτρέπεται – Τα δικαιολογητικά