ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πάνω από 500 οι κατηγορούμενοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Εισβολή στο Καπιτώλιο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει να ασκήσει διώξεις σε τουλάχιστον 100 ακόμη άτομα για τη συμμετοχή τους στη θανατηφόρα επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κατηγορουμένων για τις ταραχές σε περισσότερους από 500.

«Πάνω από 400 άτομα έχουν κατηγορηθεί για την επίθεση στο Καπιτώλιο», δήλωσαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε δικαστικά έγγραφα. «Η έρευνα συνεχίζεται και η κυβέρνηση αναμένει να απαγγελθούν κατηγορίες σε τουλάχιστον 100 επιπλέον άτομα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε αυτή τη γνωστοποίηση σε μια σειρά παρόμοιων καταθέσεων δικαστικών εγγράφων ζητώντας από τους δικαστές να αναβάλουν τις προθεσμίες σε εκκρεμείς διώξεις.

«Η έρευνα και οι διώξεις για την επίθεση στο Καπιτώλιο πιθανότατα θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική ιστορία, τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των κατηγορουμένων που διώκονται όσο και τη φύση και τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων», τονίζεται στα δικαστικά έγγραφα.

Οπαδοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κυρώσει την εκλογική νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συγκέντρωση υποστηρικτών του μεγιστάνα που είχε καλέσει ο ίδιος, παροτρύνοντας τους να πολεμήσουν για να σταματήσουν την κύρωση της νίκης του Μπάιντεν.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 αστυνομικούς τραυματίστηκαν στις ταραχές.

Το FBI επικεντρώνεται όλο και περισσότερο σε ύποπτους με δεσμούς με ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Oath Keepers και των Proud Boys.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 40 μέλη ή συνεργάτες των δύο ακροδεξιών οργανώσεων έχουν συλληφθεί και διώκονται.

Ένα ιδρυτικό μέλος των Oath Keepers την περασμένη εβδομάδα έγινε το πρώτο άτομο που δήλωσε ένοχο για συμμετοχή στις ταραχές και οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι άλλοι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε συνομιλίες για τις απολογίες τους.

Eιδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα στο χωριό: Μπλόκα σε διόδια και «ΕΡΓΑΝΗ» - Τσουχτερά τα πρόστιμα