ΚΟΣΜΟΣ

Για τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν σήμερα μιλούν τουρκικά ΜΜΕ

Για τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν σήμερα μιλούν τουρκικά ΜΜΕ

Για τηλεφώνημα σήμερα, Παρασκευή, ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

Πληροφορίες για τηλεφώνημα ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζο Μπάιντεν σήμερα, Παρασκευή, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρακτορείο η τηλεφωνική επικοινωνία προγραμματίστηκε μετά την διαδικτυακή συνάντηση που είχαν οι ηγέτες ΗΠΑ και Τουρκίας στη σύνοδο για το κλίμα.

Δημοσίευμα Τουρκία
Για τηλεφώνημα σήμερα, Παρασκευή, ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

Η Τουρκία προσπαθεί από τον Νοέμβριο του 2020 να κανονίσει ένα τηλεφώνημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην έχει κάνει δεκτό μέχρι σήμερα το αίτημα αυτό.

Η πληροφορία αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς την Πέμπτη υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται το Σάββατο να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η κίνηση αυτή θα έχει σε μεγάλο βαθμό συμβολικό χαρακτήρα, μα θα σημαίνει πως οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την «προσεκτική» γλώσσα δεκαετιών σε μια περίοδο που οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων.

Ο Τζο Μπάιντεν πιθανώς θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» στο πλαίσιο μιας δήλωσης στις 24 Απριλίου, ενώ εκδηλώσεις και τελετές μνήμης θα λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο, ανέφεραν τρεις πηγές ενημερωμένες για το θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροπλάνα F-35.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει πάνω από 100 F-35 και κατασκεύαζε τμήματά του, ωστόσο απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019, καθώς η Ουάσινγκτον λέει πως οι ρωσικοί S-400 αποτελούν απειλή για τα μυστικά της τεχνολογίας του προηγμένου μαχητικού. Η Άγκυρα δεν το δέχεται αυτό και λέει ότι η εκδίωξή της ήταν άδικη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους «ανυπάκουους» - «Σφραγίζονται» διόδια, πιάνουν δουλειά τα drones