ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνιώδεις έρευνες για το χαμένο υποβρύχιο στην Ινδονησία, καθώς τελειώνει το οξυγόνο

Αγωνιώδεις έρευνες για το χαμένο υποβρύχιο στην Ινδονησία, καθώς τελειώνει το οξυγόνο
AP

Αεροσκάφη και πλοία έκαναν έρευνες στη θάλασσα βόρεια του Μπαλί την Παρασκευή, καθώς η αναζήτηση του χαμένου ινδονησιακού υποβρυχίου με το 53μελές πλήρωμα εισερχόταν σε κρίσιμη φάση, με το οξυγόνο στο ηλικίας 44 ετών σκάφος να εξαντλείται.

Περισσότερα πλοία του ναυτικού της χώρας απέπλευσαν από τη βάση στο Μπανιουάνγκι νωρίς την Παρασκευή για να κατευθυνθούν στη Θάλασσα του Μπαλί, όπου είχε χαθεί η επαφή με το KRI Nanggala-402. «Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των 53 μελών του πληρώματος» είπε ο πρόεδρος Τζόκο Βιντόντο την Πέμπτη. Ελικόπτερα επίσης απογειώθηκαν από το Μπαλί με το πρώτο φως.

Αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο αέρας στο υποβρύχιο, που, όπως έχει αναφερθεί, ήταν σε καλή κατάσταση, θα διαρκούσε μόνο ως το Σάββατο.

Ο επικεφαλής του ινδονησιακού στόλου υποβρυχίων, Χάρι Σετιαβάν, ήταν ένας από τέσσερα άτομα στο σκάφος που δεν ήταν κανονικά μέλη του πληρώματος.

Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι που να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις έρευνες, ωστόσο αναφέρθηκε πως βρέθηκε ένα αντικείμενο με «μεγάλη μαγνητική δύναμη» σε βάθος 50-100 μέτρων. Δεν είναι γνωστό ωστόσο αν έχει κολλήσει κάπου ή αν είναι στον πυθμένα.

Το υποβρύχιο μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι και 500 μέτρων. Η Θάλασσα του Μπαλί έχει βάθη άνω των 1.500 μέτρων.

Έρευνες από αέρος είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό μιας διαρροής πετρελαίου, που μπορεί να υποδεικνύει ζημιές ή να είναι σήμα από το πλήρωμα. Στις εκκλήσεις της Ινδονησίας για βοήθεια έχουν ανταποκριθεί πολλές χώρες, με Αυστραλία, Μαλαισία, Ινδία, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ να στέλνουν αεροσκάφη ή πλοία. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή εναερίων μέσων.

Το 1.395 τόνων σκάφος είχε ναυπηγηθεί στη Γερμανία το 1977 και εντάχθηκε στον στόλο της Ινδονησίας το 1981. Υπέστη διετή εκσυγχρονισμό στη Νότια Κορέα, που ολοκληρώθηκε το 2012.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους «ανυπάκουους» - «Σφραγίζονται» διόδια, πιάνουν δουλειά τα drones