ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός ΗΠΑ : Ξαναρχίζει η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Κορονοϊός ΗΠΑ : Ξαναρχίζει η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Μετά απο μία πάυση 11 ημερών, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν εκ νέου το πράσινο φως στh χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson (J&J) κατά της Covid-19,  θα προσθέσουν ωστόσο μια προειδοποιητική επισήμανση σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης εξαιρετικά σπάνιων θρόμβων αίματος.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), και ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι τα συστήματα υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι δήλωσε πως οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναξεκινήσουν αμέσως σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J, που έφθασαν από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ολλανδία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στις ΗΠΑ, γράφει το BBC.

«Ο FDA και τα CDC είναι σίγουροι ότι αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.

«Προς το παρόν, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος "θρόμβωσης" είναι πολύ χαμηλός, αλλά ο FDA και τα CDC θα παραμείνουν σε εγρήγορση και θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτόν τον κίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται ιδίως οι γυναίκες για τους πιθανούς κινδύνους του εμβολίου, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν εάν θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Δεκαπέντε Αμερικανοί που έλαβαν το συγκεκριμένο σκεύασμα εμφάνισαν έναν επικίνδυνο θρόμβο αίματος σε σύνολο οκτώ εκατομμυρίων πολιτών.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ήρε επίσης τους περιορισμούς στο εμβόλιο της J&J.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συνέδεσαν επίσης παρόμοιους, πολύ ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.