ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι ψηφοφόροι των ρεπουμπλικάνων

Στις κάλπες οι ψηφοφόροι των ρεπουμπλικάνων

Σε δέκα πολιτείες αναμένεται να προσέλθουν σήμερα, «Σούπερ Τρίτη» οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προκειμένου να εκλέξουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι δέκα πολιτείες της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης» δίνουν περισσότερους από 400 εκλέκτορες στους 1.144 που είναι απαραίτητοι για το χρίσμα.
Οι σημαντικότερες πολιτείες από αυτές είναι η Τζόρτζια (76 εκλέκτορες), Οχάιο (66 εκλέκτορες) και Τενεσί (58 εκλέκτορες). Στο Οχάιο, ο Ρόμνεϊ και ο Σαντόρουμ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό.

Η πολιτεία αυτή είναι ούτως ή άλλως πολύ σημαντική στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στην Τζόρτζια θεωρείται φαβορί για τη νίκη στην πολιτεία αυτή, αλλά παραμένει στην τρίτη θέση στο Τενεσί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα RealClearPolitics.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Public Policy Polling ο Σαντόρουμ προηγείται στο Τενεσί με 34% και ακολουθούν Ρόμνεϊ και Γκίνγκριτς με ποσοστό 27%. Στην Τζόρτζια, δημοσκόπηση της Atlanta Journal-Constitution δίνει προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων στον Γκίνγκριτς από τον δεύτερο Μιτ Ρόμνεϊ.

Να σημειωθεί ότι οι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σήμερα και στην Βιρτζίνια, την Οκλαχόμα, την Μασαχουσέτη, το Άινταχο, την Βόρεια Ντακότα, την Αλάσκα και το Βερμόντ.

Οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν, στο συνέδριο του κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα τον Αύγουστο τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.