ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Μίλησε ή όχι για «στοίβες πτωμάτων»; -Ο «βρώμικος» πόλεμος στη Ντάουνινγκ Στριτ

Μπόρις Τζόνσον: Μίλησε ή όχι για «στοίβες πτωμάτων»; -Ο «βρώμικος» πόλεμος στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ασφυκτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση, την κοινή γνώμη αλλά και τους ίδιους τους Τόρις δέχεται πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά τις αποκαλύψεις του βρετανικού Τύπου ότι σε μία καθοριστική στιγμή της πανδημίας και ενώ προσπαθούσε να αποφύγει πάση θυσία την επιβολή νέας καραντίνας το περασμένο φθινόπωρο είπε «Όχι άλλα γαμ… lockdowns, αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται κατά χιλιάδες».

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον όπως και οι κορυφαίοι υπουργοί του αρνούνται κατηγορηματικά ότι ειπώθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός το διέψευσε και είπε ότι «εκείνο που θέλουν οι άνθρωποι από εμάς ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown αποδίδουν».

Ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ που ήταν παρών στην τεταμένη συνάντηση τον υπερασπίστηκε «Μιλάμε για έναν πρωθυπουργό που νοσηλεύτηκε επίσης σε ΜΕΘ με κορονοϊο. Δεν πιστεύω ότι θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο. Ήμουν σε αυτή την αίθουσα, δεν άκουσα ποτέ αυτή τη φράση» είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες οτι είπε την επίμαχη φράση

Τα τελευταία 24ωρα ωστόσο πληθαίνουν οι αυτήκοοι μάρτυρες. Η φράση του πρωθυπουργού, όπως δηλώνουν άνθρωποι που ήταν παρόντες στο περιστατικό στο δίκτυο ΙΤV, ειπώθηκε στο γραφείο του, με ανοικτές πόρτες, όταν εκείνος έπρεπε να αποφασίσει την επιβολή νέου lockdown, το φθινόπωρο.

Εκτός από το ITV και το BBC επιβεβαίωσε την επίμαχη φράση, επικαλούμενο δικές του πηγές, ενώ και η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ακόμη και εκείνοι που δεν άκουσαν το σχόλιο «ήταν παρόντες σε έντονες συζητήσεις για αυτό πέρυσι στη Ντάουνινγκ Στριτ».

Σύμφωνα με το ITV και τον Guardian, η φράση ειπώθηκε όχι κατά τη διάρκεια αλλά αμέσως μετά από την επίμαχη σύσκεψη, με τον κ. Τζόνσον να φωνάζει από ένα γραφείο. Η φράση σημειώνεται, ειπώθηκε σε στιγμή εκνευρισμού και ο Τζόνσον διέταξε τελικά νέο lockdown.

Στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν την άμεσή παραίτησή του. Οι Εργατικοί λένε ότι ο Τζόνσον έπεσε ακόμα πιο χαμηλά από όσο είχε κάνει στο παρελθόν, ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού εφόσον αποδειχθεί ότι εκστόμισε την επίμαχη φράση.

Θυμός και οργή απο τους συγγενείς των θυμάτων

Την ίδια στιγμή οργανώσεις θυμάτων του κορονοϊού εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά του πρωθυπουργού. Για τους συγγενείς των θυμάτων η φράση αυτή είναι «γροθιά στο στομάχι».


Η ομάδα Covid-19 Bereaved Families For Justice που στηρίζει τις οικογένειες που έχασαν συγγενείς ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του Τζόνσον «προκάλεσαν ανείπωτο πόνο σε χιλιάδες από εμάς». Δεκάδες συγγενείς ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και αναμνηστικά από τους αγαπημένους τους που «έφυγαν» εν μέσω πανδημίας. Οπως λένε «δεν ήταν απλά στοίβες».

«Ήταν οι αγαπημένοι μας. Μαμάδες, μπαμπάδες, κόρες, γιοί , αδερφοί και αδερφές, παππούδες, σύζυγοι» έγραψαν. «Είναι υπερβολικό να ζητάμε από τον πρωθυπουργό να σέβεται και να τιμά τις απώλειές μας;» λένε και ζητάνε τη διενέργεια άμεσης έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον χειρίστηκε την πανδημία.


Η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού και συνολικά του Συντηρητικού Κόμματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, την ώρα μάλιστα που η αντιπολίτευση τονίζει ότι αν επιβεβαιωθεί το τεράστιο λεκτικό ατόπημα του Τζόνσον θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ο «πόλεμος» με τον Ντόμινικ Κάμινγκς

Όλα δείχνουν ότι οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με την κόντρα που μαίνεται εδώ και καιρό ανάμεσα στο Τζόνσον και τον άνθρωπο που αποτέλεσε το δεξί του χέρι, τον «εγκέφαλο» της εκστρατείας του Brexit, Ντόμινικ Κάμινγκς.


H αποκάλυψη για τις «στοίβες πτωμάτων» ακολούθησε έναν «πόλεμο διαρροών» που προηγήθηκε το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Τζόνσον και του πρώην «εξ’ απορρήτων του», ο οποίος εκδιώχθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από μια μάχη εξουσίας με την αρραβωνιαστικιά του πρωθυπουργού, Κάρι Σίμοντς.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι ο Κάμινγκς είναι η πηγή διαρροών στον Τύπο, οι οποίες πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης, την ώρα που καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο πρώην συνεργάτης του έχει στην κατοχή του υλικό που θα μπορούσε να «κάψει την κυβέρνηση»
Είναι σαφές ότι υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που μπορεί να δοθούν στη δημοσιότητα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα μπορούσε να πει ή να κάνει ο Κάμινγκς στη συνέχεια. Ο πρώην σύμβουλος είπε ότι θα δώσει στοιχεία στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου έχει κληθεί να καταθέσει στις 26 Μαΐου.
Οι πιο κυνικοί λένε ότι περισσότερες ελπίδες να πέσει φως σε όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, οδηγώντας στον θάνατο 127.000 Βρετανών ,εναπόκεινται στις διαρροές παρά στις επίσημες έρευνες.

Το σκάνδαλο της ανακαίνισης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι επίσης «στριμωγμένος» για την υπόθεση με την ανακαίνιση του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από πιέσεις της μνηστής του. Σύμφωνα με αποκαλύψεις στο βρετανικό Τύπο ο αρχικός του στόχος ήταν να καλυφθεί ολόκληρο το ποσό από δωρητές του Συντηρητικού Κομματος.


Όπως έχει προκύψει, ναι μεν τελικά πλήρωσε ο ίδιος όλα τα έξοδα, αλλά αρχικά το Συντηρητικό Κόμμα είχε καταβάλει 58.000 λίρες για την ανακαίνιση, χρήματα που είχα δοθεί από δωρητή του κόμματος.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση του υπουργικού κώδικα αναφορικά με δωρεές και πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας - Από 5 Μαΐου στο πρόγραμμα και της J&J