ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 20 απόστρατοι στρατηγοί απειλούν με πραξικόπημα τον Εμανουέλ Μακρόν – Τι ζητάνε

Γαλλία: 20 απόστρατοι στρατηγοί απειλούν με πραξικόπημα τον Εμανουέλ Μακρόν – Τι ζητάνε

Πολιτικό σεισμό και θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία προκαλεί η εμπρηστική επιστολή που απευθύνουν πρώην στρατιωτικοί  στο Γάλλο πρόεδρο, απειλώντας με στρατιωτικό νόμο. 

Την ανοικτή επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν υπογράφουν 20 απόστρατοι στρατηγοί, 80 πρώην αξιωματικοί και 1.000 ακόμη μέλη των ενόπλων δυνάμεων και προειδοποιούν πως θα αναλάβουν δράση αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν σταματήσει άμεσα «την αποσύνθεση της κοινωνίας» που προκαλείται όπως καταγγέλλουν από τους Ισλαμιστές.

Τίτλος του προκλητικού κειμένου «Για να επιστρέψει η τιμή των κυβερνώντων μας». Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα λένε οι υπογράφοντες μπορεί να είναι απαραίτητο για να σταματήσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» στη Γαλλία. Την πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της γαλλικής δημοκρατίας καταδίκασε η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία τη συνέκρινε με το αποτυχημένο πραξικόπημα από στρατηγούς εναντίον του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ πριν από 60 χρόνια.

Το γράμμα δημοσιεύθηκε στο συντηρητικό Valeurs Actuelles, ένα περιοδικό με ειδησεογραφικό περιεχόμενο, φιλικά προσκείμενο στον ακροδεξιό χώρο της Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά ηγέτης του κόμματος Εθνικού Συναγερμού πάντως χαιρέτισε την επιστολή.

Ποιοί απειλούν με πραξικόπημα τον Μακρόν

Ο κύριος υπογράφων είναι ο Κριστιάν Πικεμάλ, 80 ετών, ο οποίος είχε υπό τις διαταγές του τη Λεγεώνα των Ξένων πριν χάσει τα προνόμιά του ως συνταξιούχος, αφού συνελήφθη ενώ συμμετείχε σε μια διαδήλωση κατά του Ισλάμ το 2016. Το κείμενο συντάχθηκε από τον Ζαν-Πιέρ Φάμπρ Μπερναντάκ, πρώην αξιωματικό και υπογράφεται από 1.000 ακόμη χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αρκετοί θανάσιμοι κίνδυνοι την απειλούν. Μπορεί να έχουμε συνταξιοδοτηθεί , παραμένουμε ωστόσο στρατιώτες της Γαλλίας και δεν μπορούμε, στις παρούσες συνθήκες να παραμείνουμε αδιάφοροι για τη μοίρα της όμορφης χώρας μας» αναφέρουν.

Οι απόστρατοι ισχυρίζονται ότι η Γαλλία «διαλύεται με τις ορδές ισλαμιστών των προαστίων που αποσυνδέουν μεγάλα τμήματα του έθνους και τα μετατρέπουν σε έδαφος που υπόκειται σε δόγματα αντίθετα με το σύνταγμά μας».

Η χώρα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο εάν δε γίνει κάτι, γεγονός που θα οδηγούσε σε θανάτους χιλιάδων ανθρώπων. Ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν ευρεία υποστήριξη στο στρατό και πως είναι «έτοιμοι να στηρίξουν» πολιτικούς που επικεντρώνονται στην «ασφάλεια ενός έθνους».

Η Λε Πεν στηρίζει την απειλητική για τη δημοκρατία κίνηση

Η Μαρίν Λε Πέν «αγκάλιασε» τη σοκαριστική πρωτοβουλία. «Σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στη δράση μας και να λάβετε μέρος στη μάχη που ξεκινά και είναι πάνω απ’ όλα τη μάχη της Γαλλίας. Ως πολίτης και ως γυναίκα πολιτικός, μοιράζομαι τις ανησυχίες σας» είπε.

Το κόμμα της αναφέρει ακόμη ότι η επιστολή αντικατοπτρίζει τις απόψεις «πατριωτών» όπως ο στρατηγός Πιέρ ντε Βιλιέρ πρώην επικεφαλής του υπουργού Άμυνας, ο οποίος απολύθηκε από τον Μακρόν το 2017.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί αντέδρασε με οργή στην επιστολή και ανέφερε ότι ο συνασπισμός μεταξύ πολιτικοποιημένου πρώην στρατιωτικού προσωπικού και της ακροδεξιάς υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές Λε Πεν προκαλεί θυμό και αποτροπιασμό.

«Η ανεύθυνη επιστολή που δημοσιεύθηκε υπογράφεται μόνο από συνταξιούχους στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν έχουν πλέον καμία λειτουργία στο στράτευμα και εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους». Η «ουδετερότητα και η πίστη» είναι δύο αρχές που ήταν πάντα κρίσιμες για τη στρατιωτική συμπεριφορά ανέφερε στο Twitter.

«Τα λόγια της κυρίας Λε Πεν αντικατοπτρίζουν μια σοβαρή παρανόηση για το στρατό της χώρας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτό είναι «ανησυχητικό για όποιον θέλει να γίνει επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων» όπως η ηγέτης της ακροδεξιάς.

Η πολιτικοποίηση των ενόπλων Δυνάμεων που πρότεινε θα αποδυνάμωνε τη στρατιωτική μας ικανότητα και επομένως τη Γαλλία. Ο στρατός δεν είναι εκεί για εκστρατεία, αλλά για να υπερασπιστεί τη Γαλλία και να προστατεύσει τους Γάλλους» κατέληξε.

Και στο βάθος...προεδρικές εκλογές

Η πέμπτη γαλλική δημοκρατία απειλήθηκε από στρατιωτικά πραξικοπήματα στο παρελθόν, ιδίως από ακτιβιστές που τελικά ηττήθηκαν καθώς προσπάθησαν να διατηρήσουν ως αποικία την Αλγερία, στη Βόρεια Αφρική.

H Mαρίν Λε ΠενΑ.Ρ

Η Γαλλία όπου ζουν περίπου πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη και πολλοί έχουν καταγωγή από πρώην αποικίες, όπως η Αλγερία.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις πάντως εμφανίζουν την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον σημερινό πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 .

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας - Από 5 Μαΐου στο πρόγραμμα και της J&J