ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Επεισόδιο μεταξύ αμερικανικών και ιρανικών σκαφών στον Περσικό Κόλπο

Αμερικανικό και ιρανικό σκάφος
US Navy

Αμερικανικά και ιρανικά σκάφη ενεπλάκησαν σε έντονο επεισόδιο στον Περσικό Κόλπο στις αρχές του μήνα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.  

Υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ένα σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να περνά απότομα μπροστά από το USCGC Monomoy, σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής, που αναγκάζεται να σταματήσει άμεσα. Σύμφωνα με εκπρόσωπος του ναυτικού των ΗΠΑ, το ίδιο έγινε και με ένα άλλο σκάφος της Ακτοφυλακής, το USCGC Wrangell, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο σύγκρουσης στη θάλασσα.

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και διεθνών δυνάμεων για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, από την οποία είχαν αποχωρήσει οι ΗΠΑ επί Τραμπ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό, το συμβάν έλαβε χώρα στις 2 Απριλίου, και σε αυτό συμμετείχαν το ιρανικό σκάφος Harth 55, συνοδευόμενο από τρία ταχύπλοα. Όπως ανακοινώθηκε, τα δύο αμερικανικά σκάφη πραγματοποιούσαν ελέγχους ρουτίνας σε διεθνή ύδατα.

Μετά από περίπου τρεις ώρες κατά τις οποίες τα αμερικανικά πληρώματα απηύθυναν προειδοποιητικά μηνύματα μέσω ασυρμάτου και σειρηνών και πραγματοποιούνταν ελιγμοί και από τις δύο πλευρές, τα ιρανικά σκάφη αποχώρησαν. Το αμερικανικό ναυτικό χαρακτήρισε τις ενέργειες των Φρουρών της Επανάστασης «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν