ΚΟΣΜΟΣ

Σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος: Ιταλός ερημίτης εγκαταλείπει το νησί του μετά από 32 χρόνια

Σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος: Ιταλός ερημίτης εγκαταλείπει το νησί του μετά από 32 χρόνια

H ιστορία του Μάουρο Μοράντι θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή.

Ο 82χρονος σήμερα άνδρας έζησε πάνω από τρεις δεκαετίες στον προσωπικό του «παράδεισο» το νησί Μπουντέλι, ανοικτά της Σαρδηνίας. Τώρα όμως ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την καλύβα του, ενδίδοντας στις πιέσεις των τοπικών Αρχών που τον απείλησαν για πολλοστή φορά με έξωση.


Οι ιδιοκτήτες του νησιού που είναι διάσημο για τη ροζ παραλία του, του έστειλαν «τελεσίγραφο» Ο ηλικιωμένος ερημίτης, που ζει στο νησί από το 1989, ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό στο Facebook πριν από λίγες ημέρες.


«Θα φύγω», έγραψε προσθέτοντας ότι ελπίζει στο εξής «να διαφυλαχθεί το Μπουντέλι» όπως το προστάτευε ο ίδιος τις τελευταίες δεκαετίες. Δηλώνει μάλιστα εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την εξέλιξη.

Μιλώντας παλιότερα στο BBC ο Μοράντι, πρώην καθηγητής φυσικής αγωγής είπε, ότι πάντα ένιωθε πως είναι «λίγο επαναστάτης» «Είχα κουραστεί με πολλά πράγματα στην κοινωνία μας: τον καταναλωτισμό και την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.

Αποφάσισα να μετακομίσω σε ένα έρημο νησί της Πολυνησίας, μακριά από κάθε πολιτισμό. Ήθελα να ξεκινήσω μια νέα ζωή κοντά στη φύση» έλεγε τότε.


Αφού ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη θάλασσα, αυτός και μερικοί φίλοι του έφθασαν στο ιταλικό αρχιπέλαγος La Maddalena, όπου σχεδίαζαν να εργαστούν και να βγάλουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τα υπόλοιπα ταξίδια τους.


Όταν έφτασε στο Μπουντέλι όμως και συνάντησε το φύλακα του νησιού, ο οποίος επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί, ο Ιταλός Ροβινσώνας Κρούσος αποφάσισε να μείνει.
Εζησε στο αγαπημένο του νησί 3 και πλέον δεκαετίες, φροντίζοντας το περιβάλλον και συνομιλώντας με τους τουρίστες.

Το 2020, ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου της Maddalena, Φαμπρίτσιο Φονέσου δήλωσε στο CNN ότι ο Μοράντι είχε κάνει πολλές παράνομες αλλαγές στην καλύβα του, έναν πρώην ραδιοφωνικό σταθμό που χρονολογείται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πολλοί Ιταλοί τότε κινητοποιήθηκαν, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να του επιτρέψει να παραμείνει . Σύντομα συγκέντρωσαν περισσότερες από 70.000 υπογραφές. Μάταια όμως.

Την περασμένη Κυριακή ο ηλικιωμένος...Ιντιάνα Τζόουνς ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει, λέγοντας στον Guardian ότι θα μετακομίσει σε ένα μικρό διαμέρισμα στο γειτονικό νησί Maddalena. «Η ζωή μου δε θα αλλάξει και τόσο πολύ. Και πάλι θα αντικρίζω τη θάλασσα» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.