ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος κάρφωσε τους Anonymous

Ποιος κάρφωσε τους Anonymous

Κατηγορίες για κυβερνοπειρατεία απήγγειλαν οι αμερικανικές αρχές σε πέντε άτομα που φέρονται να συνδέονται με τους ακτιβιστές του Διαδικτύου «Anonymous».

«Ανήκουν στους Ανώνυμους ή είναι μέλη ομάδων που συνδέονται με αυτούς», έγινε γνωστό από πηγή της αμερικανικής αστυνομίας, η οποία διευκρίνισε ότι ορισμένοι κατηγορούνται για «οργανωμένη πειρατεία» στον κυβερνοχώρο. Ο ένας έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή του.

«Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα κατά της οργάνωσης LulzSec», δήλωσε ένας αξιωματούχος του FBI αναφερόμενος σε μία από τις σημαντικότερες ομάδες που συνεργάζονται με τους Anonymous.

Οι αρχές κατάφεραν να τους εντοπίσουν χάρη σε ένα Νεοϋορκέζο, τον Έκτορ Ξαβιέ Μονσέγκουρ, γνωστό στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «Sabu». Ο Sabu συντόνιζε τις ενέργειες χιλιάδων πειρατών της LulzSec. Το FBI ανακάλυψε την ταυτότητά του τον περασμένο Ιούνιο και συνελήφθη λίγες εβδομάδες αφότου η LulzSec είχε πραγματοποιήσει την πιο τολμηρή επιχείρησή της, την εισβολή στις ιστοσελίδες της CIA, της Sony, του Fox και άλλων εταιρειών, προκαλώντας ζημιές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μονσέγκουρ είναι άνεργος και πατέρας δύο παιδιών και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές για να αποφύγει τη φυλακή και να μείνει με τα παιδιά του.

Ο 28χρονος δήλωσε ένοχος τον Αύγουστο και άρχισε να συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Διατήρησε την αρχηγική θέση του στην οργάνωση αλλά επέτρεπε στους πράκτορες του FBI να παρακολουθούν τις κινήσεις του και να ενημερώνουν εταιρείες και άλλους στόχους των πειρατών. Έπεισε μάλιστα σε μία περίπτωση τους άλλους πειρατές να μην επιτεθούν στην ιστοσελίδα της CIA. «Χτυπάτε στη φωλιά της μέλισσας. Σταματήστε», προειδοποίησε τους συνεργάτες του.

Οι πέντε που κατηγορούνται είναι οι Βρετανοί Ράιαν Ακρόιντ ή Kayla και Τζέικ Ντέιβις ή Topiary, οι Ιρλανδοί Ντάρεν Μάρτιν ή pwnsauce και Ντόντσα Ο'Σίρμπαϊλ ή palladium και ο Τζέρεμι Χάμοντ ή Anarchaos από το Σικάγο.