ΚΟΣΜΟΣ

FCAS: Τι καθυστερεί τις υπογραφές για το επόμενο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος

FCAS
AIRBUS

Διαφωνίες περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν ως αποτέλεσμα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία να μην έχουν συμφωνήσει ακόμα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το κοινό πρόγραμμα του επόμενου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε το Βερολίνο το Σάββατο, αφού εξέπνευσε η προθεσμία για την εξεύρεση λύσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Γαλλίας έθεσαν προθεσμία ως τα μέσα του Απριλίου για την επίτευξη συμφωνίας για το FCAS (Future Combat Air System), το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό αμυντικό project.

«Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» είπε εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters. «Για τη Γερμανία η απεριόριστη πρόσβαση στα αποτελέσματα της κοινά χρηματοδοτούμενης έρευνας είναι υψίστης σημασίας».

Όπως συμπλήρωσε, αυτό που επιδιωκόταν ήταν η επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Με κόστος άνω των 100 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη του νέου μαχητικού γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Η Dassault Aviation, η Airbus και η Indra εμπλέκονται στο πρόγραμμα, που επιδιώκει την έναρξη της αντικατάστασης των γαλλικών Rafale και των γερμανικών και ισπανικών Eurofighter από το 2040.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι χρειαζόταν να υπάρξει επαρκής συμβιβασμός για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο μαχητικό, που θα σέβεται τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις, τόνισε, συνεχίζονταν, και παρέμενε στόχος της Γερμανίας να παρουσιάσει πρόταση στην επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του μαχητικού επαφίεται στην έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου και ο χρόνος για την εύρεση λύσης ώστε να παρουσιαστεί έγκαιρα πρόταση επί της οποίας θα ψηφίσει η επιτροπή προϋπολογισμού πριν τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κοζάνη: Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος του 53χρονου