ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό η Ινδία- Κρίση στους εμβολιασμούς λόγω ελλείψεων δόσεων

Κορονοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό η Ινδία- Κρίση στους εμβολιασμούς λόγω ελλείψεων δόσεων
AP

Η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που ανέφερε πάνω από 400.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μία ημέρα, ενώ παράλληλα η εκστρατεία εμβολιασμού της είναι σε εξέλιξη εν μέσω κρίσης προμηθειών.

Περίπου 3.523 θάνατοι κατεγράφησαν επίσημα μέσα στις τελευταίες 23 ώρες, μα ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί θάνατοι δεν αναφέρονται.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πλέον όλοι οι ενήλικες στην Ινδία δικαιούνται εμβολιασμό, ωστόσο πολλές πολιτείες λένε ότι δεν έχουν επαρκείς δόσεις.

Μέχρι πρόσφατα η χώρα εστίαζε στον εμβολιασμό των εργαζομένων «πρώτης γραμμής» και στους άνω των 45. Επίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις ιατρικού οξυγόνου και νοσοκομειακών κλινών, καθώς το νέο κύμα Covid-19 σφυροκοπά το σύστημα υγείας.

Περίπου 150 εκατομμύρια εμβόλια έχουν γίνει ήδη, κάτι που αντιστοιχεί στο 11,5% του πληθυσμού της χώρας.

Αν και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις στο εσωτερικό και έχει «παγώσει» προσωρινά όλες τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι ηλικίας 18-45 ετών έχουν κάνει εγγραφή, ωστόσο πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Μάντια Πραντές και η Μαχαράστρα, έχουν πει ότι δεν θα αρχίσουν να εμβολιάζουν αυτή την ηλικιακή ομάδα την 1η Μαΐου όπως είχε σχεδιαστεί λόγω προβλημάτων στις προμήθειες.

Ειδικοί θεωρούν πως η Ινδία θα έπρεπε να εντείνει τους εμβολιασμούς σε περιοχές υψηλής μετάδοσης και σε πέντε πολιτείες όπου γίνονται εκλογές.

Από τότε που άρχισε η πανδημία, η Ινδία έχει επιβεβαιώσει πάνω από 19 εκατομμύρια κρούσματα- λιγότερα μόνο από τις ΗΠΑ. Ακόμη, έχει αναφέρει πάνω από 200.000 θανάτους.

Η χώρα χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca (γνωστό στην Ινδία ως Covishield) και το εμβόλιο της ινδικής Bharat Biotech (Covaxin). Έγκριση έχει λάβει και το ρωσικό Sputnik V, και αναμένονταν το Μ. Σάββατο οι πρώτες δόσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κοζάνη: Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος του 53χρονου