ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για Πρωτομαγιά: «Δεν θα γίνουμε Γαλλία» - Συλλήψεις και άγρια καταστολή διαδηλώσεων

Ερντογάν για Πρωτομαγιά: «Δεν θα γίνουμε Γαλλία» - Συλλήψεις και άγρια καταστολή διαδηλώσεων

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη το σαββατοκύριακο, καθώς η τουρκική αστυνομία κατέστειλε μαζικές διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές, καθώς οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Αστυνομικοί με πολιτικά καταδίωξαν ηγέτες συνδικάτων και άλλους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ που μετατράπηκε για μία ακόμη φορά σε πεδίο μάχης. Το γραφείο του κυβερνήτη της πόλης είπε ότι το πλήθος «συγκεντρώθηκε παράνομα» και αγνόησε τις συστάσεις. Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν επίσης στην Άγκυρα και στη Σμύρνη.

Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα και κατά της κυβερνητικής πολιτικής, έκαναν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, την οποία η αστυνομία είχε αποκλείσει με οδοφράγματα. Καθώς προσπάθησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα, οι αστυνομικοί τους «υποδέχθηκαν» με δακρυγόνα και κλομπς, ενώ προχώρησαν σε πολλές βίαιες συλλήψεις.

Δημοσιογράφοι κατέγραψαν την καταστολή παρά τη σχετική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών για την απαγόρευση της μαγνητοσκόπησης των δυνάμεων ασφαλείας ενώ βρίσκονται σε υπηρεσία. Η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση είχε ως στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας των αξιωματούχων και ότι η κυκλοφορία εικόνων στο διαδίκτυο οδηγεί σε «εσφαλμένες εκτιμήσεις για το τμήμα ασφαλείας».

Ειδικοί ωστόσο δήλωσαν στην εφημερίδα Arab News ότι η απαγόρευση είναι παράνομη και απειλεί τα δικαιώματα των πολιτών αποδυναμώνοντας την αστυνομική λογοδοσία και αποτρέποντας τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η αστυνομία διαπράττει βία κατά των διαδηλωτών.

«Δεν υπάρχει νομική βάση για τέτοια απόφαση. Το Σύνταγμα παρέχει το δικαίωμα της ιδιωτικότητας μόνο σε πολίτες. Τα δημόσια ιδρύματα και οι δημόσιοι αξιωματούχοι δεν έχουν τέτοια προστασία. Αυτή η απαγόρευση είναι αβάσιμη. Διαφορετικά, δεν θα ήταν απαραίτητο να τοποθετούνται κάμερες ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να απολαμβάνουν το απόρρητο για τις πράξεις που διαπράττουν σε δημόσιους χώρους.

Πρέπει να ενεργούν νόμιμα όταν εκτελούν τα καθήκοντά τους. Η καταγραφή τέτοιων πράξεων βοηθά τις αρχές να εντοπίσουν παράνομη συμπεριφορά και παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και έναν de facto μηχανισμό παρακολούθησης για τις δικαστικές αρχές, ειδικά σε περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης» λέει ο ο Γκοκάν Αχί, δικηγόρος που ειδικεύεται στην τεχνολογία και στη νομοθεσία πληροφορικής.

Οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις τα τελευταία χρόνια. Η αστυνομία περιόρισε την πρόσβαση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και συγκρούστηκε με διαδηλωτές που προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, από κοντινούς δρόμους. Περισσότερα 230 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο, σύμφωνα με σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγορικής ένωσης CHD.

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι η αστυνομία προσπαθούσε να συγκρατήσει με τη βία ομάδες ανθρώπων που έφεραν πανό και φώναζαν «Ζήτω η Πρωτομαγιά».

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την αστυνομία να αποτρέψει τυχόν βιντεοσκοπήσεις ή ηχογραφήσεις αξιωματούχων. Σε έγγραφο που διέρρευσε στα μέσα, ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας Μεχμέτ Ακτάς δήλωσε ότι οι καταγραφές της αστυνομίας συνιστούν παρεμπόδιση καθήκοντος και αποτελούν ποινικό αδίκημα βάσει του νόμου περί αστυνομικών καθηκόντων και ευθυνών.

Την κίνηση έσπευσαν να καταδικάσουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ανέφεραν ότι θα επιτρέψει την αστυνομική ατιμωρησία που αποτελεί πρόβλημα στη γείτονα.

Ο Ερντογάν επιχείρησε να...οικειοποιηθεί ακόμη και την Πρωτομαγιά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε πάντως να κερδίσει τα εύσημα ακόμη και για την Πρωτομαγιά, λέγοντας ότι επί της πρωθυπουργίας του ανακηρύχθηκε ως ημέρα εργασίας και αλληλεγγύης.

Σε δείπνο που παρέθεσε στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου στην περιοχή Τούζλα για την Πρωτομαγιά αναφέρθηκε στους διαδηλωτές που προσπάθησαν να κάνουν πορεία στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», σαν αυτούς που δημιουργούν τα έκτροπα στη Γαλλία.

«Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν ορισμένες ακραίες τρομοκρατικές ομάδες σήμερα, οι οποίες, όπως και στο παρελθόν, θέλουν να μετατρέψουν αυτήν την όμορφη ημέρα σε κάτι χωρίς νόημα», ανέφερε ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε : «Δε θα δώσουμε ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευθούν τον ιερό ιδρώτα των εργατών στη χώρα μας»

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή γεγονότα που να συνδέονται με την Πρωτομαγιά το Σάββατο.

Η Τουρκία δε θα γίνει….Γαλλία λέει ο Ερντογάν

«Οι δρόμοι του Παρισιού είδατε σε τί κατάσταση έχουν περιέλθει.. Μιας και ήρθε η κουβέντα, τόσο οι άνθρωποι που διοικούν το Παρίσι όσο και εκείνοι που ζουν εκεί παρουσιάζοντας αυτά τα γεγονότα πολύ διαφορετικά, σήμερα στο Παρίσι όλα τα καταστήματα έγιναν γυαλιά καρφιά, καταστράφηκαν. Το ίδιο έκαναν και σε εμάς, αλλά τώρα πλέον δεν τους δίνουμε την ευκαιρία, ούτε πρόκειται να τους τη δώσουμε».

Νταβούτογλου για Ερντογάν: «Ζει σε έναν φανταστικό κόσμο»

Σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter o πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης τους κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, άσκησε για μία ακόμη φορά σκληρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν ζει σε έναν φανταστικό κόσμο! Τα ξέρει όλα καλύτερα. Περιβάλλεται από ανθρώπους που αν κάνει το άσπρο μαύρο του λένε ‘τί σωστά τα λέτε!’. Σήμερα, στην Τουρκία ακούγεται μια γλώσσα που έχει ξεφύγει της λογικής και επικρατεί ένα πολιτικό κλίμα εκτός ελέγχου» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Μάσκες μέχρι μέσα Σεπτέμβρη εκτός και αν…