ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το «χρυσό» διαζύγιο των δισεκατομμυρίων - Η γνωριμία και η αρχή του τέλους

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το «χρυσό» διαζύγιο των δισεκατομμυρίων - Η γνωριμία και η αρχή του τέλους

Το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα πιο «ακριβοπληρωμένα» διαζύγια της ιστορίας. Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και επί σχεδόν τρεις δεκαετίες σύζυγός του αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους, διατηρώντας ωστόσο την κοινή τους δέσμευση οπως είπαν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά τους.

O Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και συνιδρυτής της Microsoft, και η σύζυγός του Μελίντα χωρίζουν μετά από 27 χρόνια γάμου. Η είδηση «ταρακούνησε» τον επιχειρηματικό κόσμο και προκάλεσε έντονη φημολογία για το πώς θα χωρίσει το ζευγάρι την τεράστια κοινή περιουσία που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνάει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει ακίνητα σε πέντε πολιτείες, ένα ιδιωτικό τζετ, μια εκπληκτική συλλογή έργων τέχνης και έναν στόλο πολυτελών αυτοκινήτων.

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς σε παλαιότερο ταξίδι τους στο ΜπαγκλαντέςA.P

Η 56χρονη Μελίντα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου λέγοντας ότι ο γάμος τους έχει υποστεί «ανεπανόρθωτες ρωγμές» και αποκάλυψε ότι δεν έχουν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο όταν παντρεύτηκαν το 1994. Η ανακοίνωση τους στο Twitter αναφέρει πως «δεν πιστεύουν ότι μπορούν πλέον να εξελιχθούν ως ζευγάρι» γι ’αυτό και μετά από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά πήραν την απόφαση να τερματίσουν το γάμο τους.

«Τα τελευταία 27 χρόνια, μεγαλώσαμε τρία απίστευτα παιδιά και χτίσαμε ένα ίδρυμα που λειτουργεί σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε την πίστη σε αυτή την αποστολή και θα εργαζόμαστε μαζί για το ίδρυμα. Θέλουμε χώρο και ιδιωτικότητα για την οικογένειά μας σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής μας» ανέφεραν μεταξύ άλλων.


Η είδηση για το διαζύγιό τους βλέπει το φως λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά την τελευταία τους κοινή εμφάνιση, ψηφιακά σε μία εκδήλωση για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δίνουν μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Το ίδρυμα και η τεράστια περιουσία του ζεύγους Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς αποχώρησε πρόσφατα από το Δ.Σ. της Microsoft και άρχισε να διαθέτει περισσότερο χρόνο στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα «Bill and Melinda Gates Foundation». Οι δύο τους έχουν από κοινού την προεδρία του ιδρύματος που άρχισε να λειτουργεί το 2000. Τον τελευταίο χρόνο το ίδρυμα έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή και τη διανομή εμβολίων καρά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Μελίντα Γκέιτς, έχει γίνει υπέρμαχος της παγκόσμιας υγείας και της ισότητας των γυναικών στο πλαίσιο του ρόλου της στο Ίδρυμα.

Ο 64χρονος Γκέιτς είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη του Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία στα 124 δισεκατομμύρια δολάρια. Βρίσκεται πίσω από, τον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ και τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό, και μπροστά από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Τι έγραψε η κόρη τους στο Ιnstagram για το διαζύγιο

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά την 25χρονη, τον Ρόρι, 21 ετών και τη Τζένιφερ, 18 ετών. Η 25χρονη Τζένιφερ έγραψε στο Instagram ότι η οικογένειά της περνάει μία δύσκολη περίοδο.

«Προσπαθώ να κατανοήσω πώς μπορώ να στηρίξω τα δικά μου συναισθήματα καθώς και αυτά της οικογένειάς μου αυτή τη στιγμή και σας είμαι ευγνώμων για τον χώρο που μου δίνετε» έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram.

Η γνωριμία τους και η γαμήλια τελετή στη Χαβάη


Ο Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε τη Microsoft το 1975 και έβγαλε το πρώτο του δισεκατομμύριο το 1987 σε ηλικία 31 ετών, αποκτώντας τον τίτλο του νεότερου δισεκατομμυριούχου στον κόσμο.

Την ίδια εκείνη χρονιά γνώρισε τη Μελίντα, που την εποχή εκείνη ήταν διευθύντρια μάρκετινγκ στην εταιρεία λογισμικού. Είχαν καθίσει σε διπλανές θέσεις σε ένα ένα επαγγελματικό δείπνο και έτσι άρχισαν όλα.

Το 2019, η Μελίντα περιέγραψε τη συνάντησή τους εκείνο το βράδυ στη βιογραφία της με τίτλο The Moment of Lift, γράφοντας: «Εμφανίστηκα αργά και όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα εκτός από ένα, το οποίο είχε ακόμα δύο άδειες καρέκλες δίπλα-δίπλα. Κάθισα σε μία απο αυτές. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μπιλ έφτασε και κάθισε στην άλλη».


Παντρεύτηκαν έξι χρόνια μετά, καθώς ο Μπιλ Γκέιτς όπως εκείνη είχε αποκαλύψει ήταν διστακτικός και είχε σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα πρέπει να κάνουν το βήμα ή όχι. Σε προηγούμενες συνεντεύξεις της μάλιστα είχε δηλώσει πως ένα χρόνο μετά τη γνωριμία τους, έκανε λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μεοιονεκτήματα του γάμου!

«Ξέρετε, νοιαζόμασταν πολύ ο ένας για τον άλλον και υπήρχαν μόνο δύο δυνατότητες: είτε, θα χωρίζαμε είτε θα παντρευόμασταν», είχε πει ο Μπιλ σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του.

Τελικά παντρεύτηκαν σε ένα γήπεδο γκολφ στο νησί Λανάι της Χαβάης το 1994 και υποδέχθηκαν το πρώτο τους παιδί, την Τζένιφερ, το 1996.

Οι δυσκολίες του γάμου με τον «κο Microsoft»


Το 2019, λίγο μετά την 25η επέτειο του γάμου τους, η Μελίντα είχε δώσει μια σπάνια συνέντευξη στους Sunday Times, στην οποία αποκάλυψε πώς ο Μπιλ Γκέιτς αγωνιζόταν να ισορροπήσει την εργασία με την οικογένεια.


«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου και ο Μπιλ και εγώ μπορούμε να γελάμε για τα περισσότερα πράγματα. «Και, πιστέψτε με, μπορώ να θυμηθώ κάποιες μέρες που ήταν τόσο απίστευτα σκληρές στο γάμο μας όπου θα μπορούσα να σκεφτώ :Μπορώ πράγματι να γελάω μετά απο όλα αυτά;»


Στα απομνημονεύματά της η Μελίντα είχε μιλήσει για τις «μάχες» που έδινε ως σύζυγος ενός δημόσιου προσώπου και μητέρα που μεγαλώνει τρία παιδιά.

Η ελίτ μόρφωση και τα πρώτα τους χρόνια

Η Μελίντα Αν Φρεντς κόρη ενός μηχανικού αεροδιαστημικής και μιας νοικοκυράς - γεννήθηκε στο Ντάλας του Τέξας, το 1964 και παρακολούθησε το ελίτ Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα πριν από αρχίσει να εργάζεται για τη Microsoft το 1987.


Ο Μπιλ μεγάλωσε επίσης προνομιακά στο Σιάτλ, όπου γεννήθηκε το 1955. Ο πατέρας του ήταν γνωστός δικηγόρος και η μητέρα του καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και πρόεδρος της United Way International. Έγκατέλειψε το Χάρβαρντ για να ιδρύσει τη Microsoft τη δεκαετία του 1970.

Γιατί χώρισαν οι Γκέιτς

Η αιτία του διαζυγίου τους δεκαετίες μετά παραμένει μυστήριο. Η Μελίντα Γκέιτς ωστόσο έχει εκφράσει παράπονα στο παρελθόν ότι εκείνος δυσκολεύεται να διαχωρίσει τη δουλειά από την προσωπική του ζωή. Ενώ η σχέση τους μπορεί να φαινόταν ειδυλλιακή , πίσω από τις πολυτελείς διακοπές, το φιλανθρωπικό έργο και τις χλιδάτες βίλες, η η Μελίντα έχει παραδεχθεί ότι έπρεπε να εργαστούν απίστευτα σκληρά για να κάνουν το γάμο τους λειτουργικό και να διασφαλίσουν ότι ο υπερβολικός πλούτος τους δεν θα επηρέαζε αρνητικά τα παιδιά τους.

Λίγο μετά τη γέννηση της Τζένιφερ, η Μελίντα λέει ότι αισθανόταν απίστευτα «μόνη» επειδή ο σύζυγός της δούλευε τόσο πολύ και την είχε αφήσει μόνη να αναλάβει τα γονεϊκά καθήκοντα, ενώ είχε εκφράσει αμφιβολίες για το αν ήθελε πράγματι να γίνει πατέρας.


«Όταν αποκτήσαμε την Τζέν, ένιωθα πολύ μόνη στον γάμο μας», έγραφε στο βιβλίο της. «Ο Μπιλ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Microsoft εκείνη την εποχή. Ήταν υπερβολικά απασχολημένος. Όλοι τον ήθελαν και σκεφτόμουν: εντάξει, ίσως ήθελε να έχει παιδιά στη θεωρία, αλλά όχι στην πραγματικότητα».

Με τα χρόνια, ωστόσο, το ζευγάρι συνεργάστηκε για να χαράξει «ισότιμους» ρόλους - και να μετατρέψει το γάμο τους σε «εταιρική σχέση», οπου και οι δύο ανέλαβαν καθήκοντα και υποχρεώσεις με τα παιδιά. Ο Μπιλ ήταν εκείνος που πήγαινε την κόρη τους Τζένιφερ στο σχολείο αρκετές ημέρες την εβδομάδα, κάτι που σήμαινε ότι περνούσε περισσότερες από δύο ώρες στο αυτοκίνητο κάθε μέρα.

Η αίτηση διαζυγίου και οι δικηγόροι


Στην αίτηση διαζυγίου, η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον , η Μελίντα ζητάει από τον δικαστή να διαλύσει το γάμο «την ημερομηνία που αναφέρεται στη σύμβαση χωρισμού». Ως ημερομηνία εκδίκασης του διαζυγίου αναφέρεται ο Απρίλιος του 2022. Το πιθανότερο όμως είναι όπως λένε ειδικοί το ζευγάρι να χωρίσει την περιουσία του, με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η αίτηση αναφέρει ότι τα οικονομικά που αφορούν στα παιδιά του ζευγαριού αναφέρονται στη σύμβαση χωρισμού. Το έγγραφο έχει υπογραφεί τόσο από τον Μπιλ όσο και από τη Μελίντα, καθώς και από τους δικηγόρους τους.

Και οι δύο ανέθεσαν σε δικηγορικά γραφεία το διαζύγιό τους. Η Mελίντα εκπροσωπείται από μια ομάδα τεσσάρων δικηγόρων με έδρα τη Νέα Υόρκη από δύο ξεχωριστές εταιρείες: Cohen Clair Lane Griefer Thorpe & Rottenstreich LLP και Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP.

Ο Μπιλ εκπροσωπείται από τρεις δικηγόρους με έδρα το Λος Άντζελες από την Munger Tolles & Olson. Ένας από τους δικηγόρους, ο Charles Munger, είναι μακροχρόνιος συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου φίλου του Μπιλ, Γουόρεν Μπάφετ.

Το ακριβότερου διαζύγιο στην ιστορία «ανήκει» στο ζεύγος Μπέζος


Το διαζύγιο των Γκέιτς, αν και είναι ένα από τα πιο ακριβά στην ιστορία, δεν είναι το πιο ακριβό. Αυτός ο τίτλος πηγαίνει στον Τζεφ Μπέζος, τον ιδρυτή της Amazon που μοίρασε την περιουσία του ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη σύζυγό του ΜακΚένζι το 2019 μετά την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής του σχέσης με τη Λόρεν Σάντσες.

Οι Γκέιτς, σε αντίθεση με τον Μπέζος ανήκουν στην πρωτοβουλία Giving Pledge - μια ομάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου που όλοι τους έχουν δεσμευτεί να αφιερώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους στη φιλανθρωπία.


Μέχρι τον Δεκέμβριο, το ίδρυμα είχε διαθέσει συνολικά 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: «Εφιάλτης» των Τούρκων! Rafale, «οχιές» και F-35 στα χέρια των κορυφαίων πιλότων