ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μεγάλη επίθεση των Ταλιμπάν ενώ είναι σε εξέλιξη η αποχώρηση των ΗΠΑ

Αφγανιστάν
AP

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν μια μεγάλη επίθεση των Ταλιμπάν στη Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ανέφεραν αξιωματούχοι και κάτοικοι την Τρίτη, καθώς αντάρτες εξαπέλυαν επιθέσεις ανά τη χώρα αφού παρήλθε μια προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Αν και οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την προθεσμία της 1ης Μαΐου για απόσυρση που είχε συμφωνηθεί σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν πέρυσι, η αποχώρησή τους έχει αρχίσει, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει πως όλα τα στρατεύματα θα έχουν φύγει ως τις 11 Σεπτεμβρίου. Οι επικριτές της απόφασης αυτής λένε πως οι αντάρτες θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν την εξουσία.

Ο Αταουλάχ Αφγάν, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Χελμάντ, είπε πως οι Ταλιμπάν είχαν εξαπολύσει τη μεγάλη τους επίθεση τη Δευτέρα από πολλαπλές κατευθύνσεις, χτυπώντας σημεία ελέγχου γύρω από τα περίχωρα της Λασκάρ Γκαχ, καταλαμβάνοντας κάποια από αυτά.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα και ανέπτυξαν επίλεκτες δυνάμεις καταδρομών στην περιοχή. Οι αντάρτες αποκρούστηκαν, μα οι μάχες συνεχίζονταν την Τρίτη, ενώ εκατοντάδες οικογένειες είχαν εκτοπιστεί, πρόσθεσε.

Μία επέκταση των Ταλιμπάν στη Χελμάντ θα είχε σημαντικό αντίκτυπο, καθώς η επαρχία, γνωστή για την παραγωγή οπίου που λαμβάνει χώρα εκεί, είναι το μέρος όπου οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις υπέστησαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους κατά τον 20ετή πόλεμο.

Στο πλαίσιο της απόσυρσής τους, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέδωσαν μια βάση στη Χελμάντ στις αφγανικές δυνάμεις πριν από δύο ημέρες.

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως, πέρα από τη Χελμάντ, οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν σε επιθέσεις από τους Ταλιμπάν σε τουλάχιστον άλλες έξι επαρχίες, μεταξύ των οποίων το νοτιοανατολικό Γκάζνι και η νότια Κανταχάρ στις τελευταίες 24 ώρες.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι πάνω από 100 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στη Χελμάντ. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις απώλειες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Παπαδόπουλος: Τσακωμός στην εκπομπή για ένα τσιφτετέλι – Το περιστατικό που δεν είδαμε