ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Πατάει «γκάζι» η Ελλάδα στις 15 Μαΐου - Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού

Σαντορίνη
ΙΝΤΙΜΕ

«Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού» είναι ο τίτλος του αφιερώματος των New York Times για την επανεκκίνηση στις 15 Μαΐου του τουρισμού στην Ελλάδα. 

«Χαλαρώνει τα μέτρα, κάνοντας άνοιγμα στους Ευρωπαίους», αναφέρει η αρθρογράφος των NYT Paige McClanahan, αναλύοντας τους λόγους που η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της παρά την πίεση στα νοσοκομεία. Όπως τονίζει είναι ένα δύσκολο, αλλά απαραίτητο εγχείρημα καθώς ότι ο τουρισμός παραμένει η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Αν και η Ελλάδα, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, είναι πρώτη που ανοίγει τον τουρισμό ακόμα και για τους μη-Ευρωπαίους, ωστόσο δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο και να κινηθεί ταχύτερα συγκριτικά με τα περισσότερα μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Ο τομέας του τουρισμού αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας και περισσότερο από το 20 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - γι' αυτό και η απόφαση της επανεκκίνησης έχει τη συναίνεση όλων πολιτικών παραγόντων της χώρας», αναφέρεται στο άρθρο.

Στις 15 Μαΐου επιστρέφει ο ελληνικός τουρισμόςΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικό, ωστόσο, για την εφημερίδα είναι το γεγονός πως, παρόλο που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πρόσφατα την Ελλάδα στην κατηγορία 4 (μην ταξιδεύετε), η χώρα μας τηρεί τα πρωτόκολλα και τα μέτρα, τα οποία, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, θα βοηθήσουν στο να νιώσουν οι τουρίστες ασφαλείς.

Το άρθρο σημειώνει επίσης πως σε αντίστοιχο άνοιγμα προχωρούν η Κύπρος και η Κροατία, αμφότερες έτοιμες να υποδεχτούν εμβολιασμένους και αρνητικούς στον κορονοϊό επισκέπτες. Ανάλογες κινήσεις για τη Γαλλία έχει προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ομοίως κινούνται και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες που μπορούν και «παρέχουν απόδειξη για εμβολιασμό Covid ή μια αρνητική δοκιμή PCR που πραγματοποιήθηκε έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν μπορεί επίσης να υποβληθούν σε τυχαίες, υποχρεωτικές γρήγορες δοκιμές στο αεροδρόμιο. Όποιος έχει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να μπει καραντίνα σε ένα ελληνικό ξενοδοχείο μαζί με τους ταξιδιώτες του για τουλάχιστον 10 ημέρες, με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με το άρθρο από τις 28 Μαΐου, η Delta Air Lines επαναπρογραμματίζει την απευθείας πτήση μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου John F. Kennedy της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, ενώ θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιουνίου οι American Airlines, United και Emirates προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης.

Οι απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα από το Σικάγο, την Ουάσινγκτον Ντουλς, την Ατλάντα και τη Φιλαδέλφεια θα είναι επίσης διαθέσιμες online για τη θερινή περίοδο. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους Έλληνες και Αμερικανούς πράκτορες είναι ότι οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής, οπότε δεν μπορούν ακριβώς να προβλέψουν την ενδεχόμενη πληρότητα.

Όπως αποκαλύπτει η ΝΥΤ - κάτι που δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό στην Ελλάδα - στις 15 Μαΐου θα ανοίξουν εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Μαζί με αυτά θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες ενώ όταν γραφόταν το κείμενο υπολόγιζαν ότι θα έχουν ήδη ανοίξει τα εστιατόρια και τα καφέ που ήταν κλειστά από τον Νοέμβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Self Test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα- Τι ισχύει για σχολεία και Δημόσιο