ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos εγκαταλείπει την πολιτική μετά τη συντριβή του στη Μαδρίτη

Ιγκλέσιας
AP

Ο Ισπανός πολιτικός Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική το βράδυ της Κυριακής, έναν μήνα αφού εγκατέλειψε το πόστο του ως αναπληρωτή πρωθυπουργού/ αντιπροέδρου της κεντρικής κυβέρνησης.  

Ο 42χρονος ιδρυτής του αριστερού κόμματος των Podemos προέβη σε μια αιφνίδια κίνηση πριν εβδομάδες, θέτοντας υποψηφιότητα στις εκλογές της περιφέρειας της πρωτεύουσας, οι οποίες οδήγησαν σε νίκη της υποψήφιας των συντηρητικών, Ίσαμπελ Ντίαζ Αγιούσο.

«Φεύγω από όλη την κομματική πολιτική...δεν θα αποτελέσω εμπόδιο για την ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη» είπε ο Ιγκλέσιας αργά την Τρίτη, αφού έμαθε τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως «τραγωδία».

«Αποτύχαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αν και ο Ιγκλέσιας είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός στις επόμενες εθνικές εκλογές (2023) η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί την έξοδό του από την ισπανική πολιτική, στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο Ιγκλέσιας είχε ιδρύσει τους Podemos τον Ιανουάριο του 2014, προκειμένου να συσπειρώσει τους Ισπανούς που είχαν εξοργιστεί από τα μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν την κρίση του 2008.

Τον Μάιο του 2014 κέρδισε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και έκτοτε η άνοδός του ήταν ταχεία. Οι Podemos έσπασαν τον δικομματισμό στην Ισπανία και το 2016 ο Ιγκλέσιας πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματά του, μετά τη δημιουργία ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων, τον Unidas Podemos.

Ωστόσο το όραμά του για «υποκατάσταση/ αντικατάσταση» της «mainstream» αριστερής πτέρυγας (τους Σοσιαλιστές) από τη ριζοσπαστική αριστερά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και το 2019 δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, οδηγώντας σε νέες εκλογές.

Εν τέλει οι Podemos και ο Σοσιαλιστές σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας, μα ενάμισι χρόνο μετά, έχοντας ανακοινώσει την αποχώρησή του, έχει υποδείξει την υπουργό Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, ως διάδοχό του.

Στην Ελλάδα ο Ιγκλέσιας ήταν γνωστός σε μεγάλο βαθμό για τις σχέσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα- ενδεικτικά, ο επικεφαλής των Podemos είχε απευθύνει χαιρετισμό σε ομιλία του κ. Τσίπρα το 2015.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα: Πώς θα γίνει η επιστροφή, τι ισχύει για τα self test - Ολόκληρη η ΚΥΑ