ΚΟΣΜΟΣ

Σκιώδης πόλεμος: Η Συρία καταγγέλλει ισραηλινές επιθέσεις στη Λαττάκεια

Συρία
AP

Οι συριακές αεράμυνες κατέρριψαν πολλαπλούς ισραηλινούς πυραύλους σε επιθέσεις τα ξημερώματα εναντίον της Λαττάκειας, πόλης- λιμανιού στη Μεσόγειο, ανέφερε ο συριακός στρατός την Τετάρτη. 

Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για μια σπάνια επίθεση σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, και κοντά σε ρωσική αεροπορική βάση.

Ανακοίνωση του συριακού στρατού αναφέρει πως τα αεροπορικά πλήγματα άρχισαν λίγο μετά τις 2 πμ και έπληξαν πολλά σημεία κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Λαττάκειας. Ένας άμαχος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν σε ένα από τα πλήγματα, που, σύμφωνα με τον στρατό, χτύπησε εργοστάσιο πλαστικών.

«Οι αεράμυνές μας αναχαίτισαν τους πυραύλους των επιτιθέμενων και κατέρριψαν κάποιους εξ αυτών» ανακοινώθηκε.

Κάποια κρατικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει νωρίτερα πως η ισραηλινή επίθεση χτύπησε επίσης την πόλη Χίφα, ανατολικά της Λαττάκειας, και τη Μισιάφ στη Χάμα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

Αν και τα ισραηλινά πλήγματα κατά τα τελευταία χρόνια έχουν στοχεύσει πολλά τμήματα της Συρίας, είναι σπάνια στη Λαττάκεια, η οποία είναι κοντά στην κύρια ρωσική αεροπορική βάση, στη Χμαϊμίμ.

Αποστάτης του στρατού είπε πως οι Ισραηλινοί χτύπησαν πολλαπλούς στόχους στην πόλη Τζάμπλα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαττάκειας, προπύργιο της Αλαουϊτικής μειονότητας, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος Άσαντ. Οι Αλαουΐτες κυριαρχούν στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Ασάντ κατάγεται από την Κερντάχα, χωριό στα βουνά νοτιοανατολικά της Λαττάκειας, όπου είναι θαμμένος και ο πατέρας του, Χαφέζ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τους τελευταίους μήνες τον αποκαλούμενο «σκιώδη πόλεμό» του εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν εντός της Συρία, σύμφωνα με πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, που λένε ότι τα πλήγματα εστιάζουν κυρίως σε κέντρα ερευνών για όπλα, αποθήκες οπλισμού και στρατιωτικά κονβόι που μεταφέρουν πυραύλους από τη Συρία στον Λίβανο.

Η Συρία δεν έχει παραδεχτεί ποτέ πως το Ισραήλ πλήττει στόχους που συνδέονται με το Ιράν και υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει μόνο στρατιωτικούς συμβούλους στη χώρα.

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, που ελέγχονται από τη Χεζμπολά του Λιβάνου, πλέον ελέγχουν μεγάλες περιοχές στην ανατολική, νότια και βορειοδυτική Συρία, καθώς και αρκετά προάστια γύρω από τη Δαμασκό. Επίσης, ελέγχουν περιοχές στα σύνορα Λιβάνου- Συρίας.

Το Ισραήλ λέει ότι στόχος του είναι να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία της Τεχεράνης στη Συρία, για την οποία οι δυτικές υπηρεσίες λένε πως έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με τους παιδικούς σταθμούς, αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας - Ανοίγουν τα φροντιστήρια;