ΚΟΣΜΟΣ

Kένεντι: Στο σφυρί ερωτικές επιστολές του JFK - Η Σουηδή αριστοκράτισσα που τον είχε γοητεύσει

Kένεντι: Στο σφυρί ερωτικές επιστολές του JFK - Η Σουηδή αριστοκράτισσα που τον είχε γοητεύσει

Τα τρυφερά γράμματα που έστελνε ο «ερωτοχτυπημένος» Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε μία αριστοκράτισσα από τη Σουηδία, βγάζει στο σφυρί ο οίκος δημοπρασιών RR Auction με έδρα τη Βοστώνη.

Ο JFΚ είχε γνωρίσει την 21χρονη τότε Γκανίλα φον Ποστ στη γαλλική Ριβιέρα τον Αύγουστο του 1953, μόλις τρεις εβδομάδες πριν παντρευτεί την μελλοντική πρώτη κυρία των ΗΠΑ,Τζάκι.

Οι δυό τους είχαν περάσει μια ρομαντική βραδιά που τελείωσε με ένα φιλί. «Απόψε σε ερωτεύτηκα. Αν σε είχα γνωρίσει πριν από μία εβδομάδα, θα ακύρωνα τον γάμο με την Τζάκι» φέρεται να της είχε εξομολογηθεί ο 36χρονος τότε γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη.

O JFK με την Τζάκι λίγα λεπτά πριν απο τη δολοφονία του το 1963Α.Ρ

«Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις βιογραφίες που θέλετε για να μάθετε τον χαρακτήρα κάποιου, αλλά μόνο εδώ μπορείτε να διαβάσετε πλήρως τις σκέψεις του» λέει ο αντιπρόεδρος του οίκου δημοπρασιών, Μπόμπι Λίβινγκστον. Αναμένει ότι τα σπάνια γράμματα που βγαίνουν στο σφυρί μέχρι τις 12 Μαϊου θα πωληθούν στην τιμή των 30 χιλιάδων δολαρίων, μπορεί και περισσότερο.

Πρόκειται για τρία τεμάχια, οκτώ συνολικά σελίδων, μία πλήρη επιστολή δηλαδή και δύο σημειώματα που είχε συγγράψει ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος απευθυνόμενος στη γυναίκα που του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον.


Η πλήρης, χειρόγραφη επιστολή του 1956 που έγραψε ο Κένεντι στην αγαπημένη του, υπογράφεται από τον τότε γερουσιαστή Μασαχουσέτης και φέρει το λογότυπο της Γερουσίας των ΗΠΑ στο επιστολόχαρτο. Ο Λίβινγκστον λέει ότι τα γράμματα είναι "αρκετά αποκαλυπτικά" του χαρακτήρα του Κένεντι, προσθέτοντας ότι η κατάστασή τους «δείχνει ότι η φον Ποστ τα είχε διαβάσει επανειλημμένα».

Ο Κένεντι και η Σουηδή καλλονή είχαν ένα σύντομο φλερτ, λίγες εβδομάδες πριν εκείνος παντρευτεί τη μελλοντική πρώτη κυρία, η επιστολή του ωστόσο τρία χρόνια μετά τη γνωριμία τους, δείχνει ότι τη σκεφτόταν ακόμη.


Συναντήθηκαν τον τον Αύγουστο του 1955 και το ζευγάρι έμεινε μαζί για μια εβδομάδα σε κάστρο της Σουηδίας στην ιδιαίτερη πατρίδα της Ποστ. «Αυτή τη μια εβδομάδα που σε δανείστηκα δε μπορεί να μου την κλέψει κανείς» είχε αναφέρει σε άλλη επιστολή ο πρώην πρόεδρος.


«Η σχέση τους επισκιάστηκε από τον πατέρα του, τις πολιτικές του φιλοδοξίες, και την αμοιβαία ευαισθησία του Κένεντι και της φον Ποστ για την αποβολή που υπέστη η Τζάκι το 1955 και τη νέα εγκυμοσύνη της το 1956», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Τι έγραφε ο Κένεντι στην ερωμένη του


Ο Κένεντι αποκαλύπτει πολλά στις σημειώσεις του, εκθέτοντας τις δικές του ανησυχίες για την απιστία, την απόσταση μεταξύ τους στη Σουηδία και τη νοσταλγία του για το χρόνο που είχαν περάσει μαζί. «Ευχαριστώ πολύ για την επιστολή σου. Πρέπει να πω ότι λυπήθηκα πολύ που έμαθα ότι, τελικά, δεν θα έρθεις στις ΗΠΑ και θα παντρευτείς έναν αγρότη", γράφει ο Κένεντι.


Λίγες γραμμές παρακάτω, ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ γράφει: «Σκέφτηκα να επιστρέψω ξανά το επόμενο καλοκαίρι για να σε δω ...& τώρα ποιος ξέρει τι θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωσέ με για το τι σκοπεύεις να κάνεις»


«Αν δεν παντρευτείς, έλα γιατί θα ήθελα πολύ να σε δω" προσθέτει. «Πέρασα υπέροχα μαζί του το περασμένο καλοκαίρι. Είναι μια λαμπρή ανάμνηση στη ζωή μου - είσαι υπέροχη και μου λείπεις» συνεχίζει. «Ανυπομονώ να σε δω» γράφει σε ένα από τα σημειώματα.Παρά τον κίνδυνο που συνιστούσε η σχέση του ζευγαριού για τη φήμη και των δύο, η Σουηδέζα αριστοκράτισσα είχε γράψει οτι η σχέση τους συνεχίστηκε για αρκετό διάστημα.

Σταμάτησαν να γράφουν ο ένας τον άλλον το 1956 όταν ο Κένεντι ζήτησε από τη φον Ποστ να συναντηθούν, αλλά εκείνη είχε αρραβωνιαστεί, διακόπτωντας την επαφή μαζί του. Οι δύο εραστές συναντήθηκαν για τελευταία φορά τυχαία το 1958 σε ένα γκαλά.

«Αυτή είναι η μόνη επιστολή του Κένεντι που έχουμε που δείχνει ανοιχτά την αγάπη σε μια άλλη γυναίκα ενώ ήταν παντρεμένος», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών στο SWNS.

Η αυτοβιογραφία της Σουηδέζας αριστοκράτισσας


Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Αγάπη, Τζακ», η Σουηδέζα αναφέρει ότι ο JFK είχε τηλεφωνήσει στον πατέρα της, λέγοντας του ότι αν δεν σκεφτόταν την πολιτική του σταδιοδρομία του θα είχε χωρίσει την Τζάκι για να παντρευτεί την κόρη του.


Φαίνεται ότι ήταν μια σχέση βαθειά, αφού μολονότι πέρασαν μόλις ένα απόγευμα μαζί και είχαν ως ενθύμιο μόνο ένα φιλί κράτησαν επαφή για δύο χρόνια έως ότου συναντηθούν ξανά.


Το ειδύλλιό τους κράτησε τέσσερα χρόνια, εξ' αποστάσεως. Τα γράμματα δείχνουν ότι ο Κένεντι δεν έπαψε να τη σκέφτεται. Εψαξε και βρήκε τη διεύθυνσή της στη Σουηδία και άρχισε να αλληλογραφεί μαζί της, αλλά και να της τηλεφωνεί από το γραφείο του, ζητώντας της να συναντηθούν όταν εκείνος θα επισκεπτόταν την Ευρώπη.


Ο σύζυγος της πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα του 1960. Και ο Κένεντι δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 46 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Τότε θα έχουμε 75-80% πλήρως εμβολιασμένων -Τι ποσοστό ανοσίας υπάρχει;