ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε επιθετικές ή ριψοκίνδυνες ενέργειες από τη Ρωσία

Άντονι Μπλίνκεν
AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο BBC πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ριψοκίνδυνες ή επιθετικές ενέργειες από τη Ρωσία.  

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ εστιάζουν σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, το «χακάρισμα» της Solar Winds και οι παρεμβάσεις στις εκλογές.

«Θα προτιμούσαμε μια πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση» είπε.

Ο Μπλίνκεν ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από συνομιλίες δύο ημερών επέκρινε τη Μόσχα για την «ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της», ειδικά απέναντι στην Ουκρανία, και για κυβερνοεπιθέσεις.

Τον Φεβρουάριο οι πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε πως είχε ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο Πούτιν ότι «οι ημέρες που οι ΗΠΑ έκαναν πίσω απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας έχουν τελειώσει».

Ο Μπλίνκεν είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προσπαθεί να κρατήσει πίσω την Κίνα, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ της τήρησης ενός διεθνούς συστήματος με βάση κανόνες.

Όπως σημείωσε, οι χώρες πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά το αν η Κίνα επενδύσει σε στρατηγικούς τους τομείς.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν μετά από περίπου 20 χρόνια, ωστόσο ο Μπλίνκεν είπε ότι «παραμένουν στο παιχνίδι» και διατηρούν τις αλληλεπιδράσεις με τη χώρα. Όπως είπε, οι γείτονες του Αφγανιστάν ίσως χρειαστεί να δραστηριοποιηθούν και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να προσπαθήσουν να το διατηρήσουν σε θετική πορεία.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 6 Μαΐου: «Black out» σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ