ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Η Κίνα εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό,τι όλες οι ανεπτυγμένες χώρες μαζί

Αέρια θερμοκηπίου
AP

Η Κίνα εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό,τι όλος ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος μαζί, σύμφωνα με νέα έρευνα.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η έρευνα του Rhodium Group λέει ότι η Κίνα εξέπεμψε το 27% των αερίων θερμοκηπίου του κόσμου το 2019.

Οι ΗΠΑ ήταν στη δεύτερη θέση, με 11%, ενώ η Ινδία ήταν στην τρίτη, με 6,6%, σύμφωνα με την αναφορά του εν λόγω think tank.

Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως, χωρίς συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα είναι δύσκολη η αποτροπή μιας επικίνδυνης αλλαγής του κλίματος.

Οι εκπομπές της Κίνας έχουν τριπλασιαστεί (και άνω) κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με το Rhodium Group, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη, οπότε οι κατά κεφαλήν εκπομπές είναι ακόμα πίσω από τις ΗΠΑ, μα η έρευνα υποδεικνύει ότι και αυτές οι εκπομπές έχουν αυξηθεί, τριπλασιαζόμενες σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί για «net zero»- μηδενικές εκπομπές ως το 2060.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη δέσμευσή του σε σύνοδο για το κλίμα την οποία διοργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον προηγούμενο μήνα.

«Αυτή η μεγάλη στρατηγική απόφαση γίνεται με βάση το αίσθημα ευθύνης μας για τη δημιουργία μιας κοινότητας με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και τη δική μας ανάγκη για διασφάλση βιώσιμης ανάπτυξης» είχε πει ο πρόεδρος Σι.

Ωστόσο η χώρα βασίζεται πολύ στον άνθρακα, και διαθέτει αυτή τη στιγμή 1.058 σταθμούς άνθρακα.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Μία ακόμη γυναίκα αναγνώρισε τον 22χρονο - Στις 5 οι καταγγελίες σε βάρος του