ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αισιοδοξεί ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον Ρώσο ομόλογό του

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αισιοδοξεί ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον Ρώσο ομόλογό του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως θα μπορέσει να συναντηθεί «σύντομα» με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι απαραίτητο να επιλυθούν πριν από μια σύνοδο κορυφής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πούτιν, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αυτό δεν επηρεάζει την επιθυμία μου για μια συνάντηση ενώπιος ενωπίω και θα παρατηρήσετε ότι είχε περισσότερους στρατιώτες προηγουμένως. Αποσύρει τους στρατιώτες», είπε αναφερόμενος στον Πούτιν.

Όταν ρωτήθηκε αν η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να γίνει τον Ιούνιο, απάντησε: «Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο ή τόπο. Το επεξεργαζόμαστε».

Ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του θα ήθελαν να προσθέσουν μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν, σε τρίτη χώρα, ενόσω ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ευρώπη, στα μέσα Ιουνίου, για τη σύνοδο της G7 στη Βρετανία και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους σε ό,τι αφορά τον τόπο, τον χρόνο και την ατζέντα της συνόδου συνεχίζονται, είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Επαφίεται σ’ αυτούς το τι θέλουν να επιτύχουν», πρόσθεσε.

Η Ψάκι διευκρίνισε ότι τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι απαραίτητο να επιλυθούν πριν από τη σύνοδο. «Προφανώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης, οι αξίες, είναι όλα ζητήματα που έχουν θέσει ο υπουργός (Εξωτερικών, Άντονι) Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (Τζέικ) Σάλιβαν στους ομολόγους τους. Αλλά η πρόσκληση για μια συνάντηση, για μια συζήτηση, δεν έγινε υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ζητήματα θα λυθούν εκ των προτέρων. Αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε διαφωνίες», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Ανοίγουν μουσεία, θέατρα, σινεμά - Ξεκινούν και οι συναυλίες - Όλες οι ημερομηνίες