ΚΟΣΜΟΣ

Lockdown: «Μελλοντική Αρχαιολογία ενός παγκόσμιου εγκλεισμού»

Lockdown: «Μελλοντική Αρχαιολογία ενός παγκόσμιου εγκλεισμού»
Instagram: paugram

To 2020, η visual artist και εθνογράφος Paula Zuccotti εγκαινίασε το πρότζεκτ «Future Archaeology of a global lockdown», δουλεύοντας με τους περιορισμούς που επέβαλε η καραντίνα και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσκάλεσε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να απαντήσουν στην ερώτηση «Ποια είναι τα 15 πράγματα που σας βοηθούν να τα βγάλετε πέρα;».

Ένα χρόνο αργότερα, έχει πλέον μια περιεκτική καταγραφή του εγκλεισμού, με περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες από 50 χώρες.

Στις φωτογραφίες που όλο αυτό το διάστημα έλαβε η Zuccotti, ανάμεσα στα βασικά της καραντίνας από ανθρώπους από όλο τον πλανήτη μπορεί κανείς να βρει εντυπωσιακές ομοιότητες αλλά και εξίσου εντυπωσιακές διαφορές. Παιδιά, έφηβοι και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών έβγαλαν φωτογραφία των αντικειμένων που ήταν πιο σημαντικά για αυτούς και συνόδευσαν τη φωτογραφία με τίτλο και μια προσωπική αφήγηση για αυτά τα αντικείμενα (lockdownessentials.org).

To «Future Archaeology of a global lockdown» είναι ένα αρχείο προσεκτικών στοχασμών για αυτή την εξαιρετική στιγμή στον χρόνο, με φωτογραφίες που δίνουν μια τίμια και ειλικρινή ματιά στη ζωή κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.

Παρουσιάζονται σε δημόσια θέα και αντικείμενα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κοινωνικό στίγμα: υπνωτικά χάπια, αντικαταθλιπτικά, βιβλία για την ψυχική υγεία, σεξουαλικά βοηθήματα και αλκοόλ. «Ως κάποια που πιστεύει στη δύναμη των αντικειμένων να αφηγηθούν τις ιστορίες μας, ανυπομονούσα να καταγράψω τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαμε όχι μόνο για να δημιουργήσω μια κάψουλα χρόνου για τις επόμενες γενιές, αλλά και για να ανακαλύψω τι λένε αυτά τα αντικείμενα για εμάς και τις παρούσες συνθήκες μας» είπε η Paula Zuccotti.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Προς επέκταση το ωράριο κυκλοφορίας - Τι θα γίνει με μουσεία, σινεμά, συναυλίες