ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Ακόμη μια νύχτα έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Ακόμη μια νύχτα έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
(AP Photo/Oded Balilty)

Τουλάχιστον 50 άτομα τρυματίστηκαν στις νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής αστυνομίας

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες το βράδυ μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας σε μια ακόμη νύχτα εντάσεων σε διάφορες γειτονιές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την ισραηλινή αστυνομία να κάνει χρήση σε ορισμένες περιπτώσεις κανονιών νερού και «πλαστικών σφαιρών» ενάντια σε ένα πλήθος Παλαιστινίων που πέταγαν πέτρες, μια μέρα μετά τις συγκρούσεις που άφησαν περισσότερους από 200 τραυματίες στην Πλατεία Τεμενών στην Αγά Πόλη.

«Μέχρι στιγμής έχουμε μετρήσει 53 τραυματίες» κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα του Σαββάτου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια συνέβησαν στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα, στην Πύλη της Δαμασκού και στο Μπαμπ αλ Ζάχρα.

Στο τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, ένα πλήθος Παλαιστινίων, ωστόσο, προσευχόταν ειρηνικά μετά το ιφτάρ, το κύριο γεύμα στο τέλος της νηστείας της ημέρας κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών, που τροφοδότησαν φόβους για νέα κλιμάκωση στην περιοχή, ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν σε αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό τομέα της πόλης κατεχόμενο από το Ισραήλ για περισσότερα από 50 χρόνια.

Στην κοντινή συνοικία Σεΐχ Τζάρα, θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων τις τελευταίες νύχτες κατά της πιθανής έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος Ισραηλινών εποίκων, Παλαιστίνιοι βγήκαν πάλι χθες στους δρόμους και πέταγαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι τελευταίες ανέπτυξαν την «αύρα», θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού, για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι περιόρισε την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να αποτρέψει Παλαιστίνιους να «συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές».

Ένα λεωφορείο που κατευθυνόταν από τα νότια της Ιερουσαλήμ εμποδίστηκε να συνεχίσει την πορεία του και η αστυνομία εμπόδισε ορισμένους Παλαιστίνιους επιβάτες, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θέλουν να μας εμποδίσουν να πάμε στο αλ-Άκσα», δήλωσε ο Αλί αλ Κομάνι, 40 ετών, ένας τεχνίτης που στέκεται κοντά στην είσοδο του ιερού τόπου.

«Το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Για εβδομάδες, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Όχθη, άλλο παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταλάβει το Ισραήλ, όπου οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στους περιορισμούς πρόσβασης που επέβαλε το Ισραήλ σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και την πιθανή έξωση Παλαιστινίων από την Σεΐχ Τζάρα.

Την Παρασκευή, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων προσκυνητών και Ισραηλινών αστυνομικών που εισέβαλαν σε χώρο της Πλατείας Τεμενών.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφάνιζαν αστυνομικούς να εισβάλουν στον χώρο και να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε κτήρια, όπου προσευχόντουσαν πιστοί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Οι αστυνομικοί έκλεισαν τις πόρτες του τεμένους αλ-Άσκα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε πιστούς για μια ώρα, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι προσκυνητές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών που φρουρούσαν τις εισόδους στην Πλατεία Τεμενών, με τους τελευταίους να απαντούν ρίχνοντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 205 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 80 που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, η συντριπτική πλειοψηφία στην Πλατεία Τεμενών. Η αστυνομία ανέφερε 18 τραυματίες στις τάξεις της.

Τα επεισόδια ήταν τα πιο βίαια μετά από εκείνα του 2017, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο του χώρου, πριν εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Η Χαμάς, το ισλαμικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστινίους να παραμείνουν στην Πλατεία Τεμενών μέχρι την Πέμπτη - την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού - και απείλησε το Ισραήλ με επιθέσεις αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, τις εξώσεις στη Σεΐχ Τζάρα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο φράγμα που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Εμπρηστικά μπαλόνια που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, δεν προκάλεσαν ζημιές, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Μετά τη βία της Παρασκευής, οι ΗΠΑ κάλεσαν «Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους να δράσουν για τον τερματισμό της βίας», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για «την πιθανή έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τη Σεΐχ Τζάρα».

Ηγέτιδα των μοναρχιών του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε αυτές τις πιθανές εξώσεις. Το Ιράν, η Τυνησία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος καταδίκασαν τις ισραηλινές ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες βράδυ το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας» , ενώ και η Ιορδανία, φύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ, κατήγγειλε την «άγρια επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε μερική επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινέζικο πύραυλο - NOTAM από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας