ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ο Μακρόν κάθισε στο….ντιβάνι τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους- «Δεν μπορώ να λύσω τα κόμπλεξ σας»

Όταν ο Μακρόν κάθισε στο….ντιβάνι τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους- «Δεν μπορώ να λύσω τα κόμπλεξ σας»

Σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος προς τους εκπροσώπους του Τύπου -που προβάλλουν διαρκώς την αμερικανική ηγεμονία και μειώνουν κατά τη γνώμη του τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα- προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Δε δίστασε μάλιστα να πει ότι οι δημοσιογράφοι εμφορούνται απο «κόμπλεξ κατωτερότητας» απέναντι στις ΗΠΑ προσθέτοντας με νόημα ότι ο ίδιος δεν έχει ανάλογα συμπλέγματα.

Ο Μακρόν παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου στο τέλος της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Ερωτηθείς για την αμερικανική πρωτοβουλία άρσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να «τα χώσει» στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα του εμβολιασμού, λέγοντας ότι «εάν δεν εμβολιάσουμε όλο τον κόσμο, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε την επιδημία και τις μεταλλάξεις της».


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι ηγέτες για να προχωρήσουν την «παγκοσμιοποίηση» του εμβολιασμού: τα εμβόλια μπορούν να γίνουν «παγκόσμιο κοινό αγαθό» χάρη στην «αύξηση της παραγωγής, τις περισσότερες εξαγωγές, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη δωρεά δόσεων, την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- όπως έγινε για τις θεραπείες κατά του HIV ".

Ο Μακρόν ενοχλήθηκε από τη σύγκριση με τις ΗΠΑ


Σε αυτό το σημείο, ένας δημοσιογράφος σημείωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως αναλαμβάνει «την ηγεσία στο θέμα» και ότι ουσιαστικά ανακίνησε πρώτος το ζήτημα, όταν τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της άρσης της πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19. Αυτή η σύγκριση με τις ΗΠΑ φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να απευθυνθεί σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο στους δημοσιογράφους.


«Εγώ δεν μετανιώνω για κάτι, απλά περνάω στη δράση» είπε αρχικά. Και πρόσθεσε χαμογελώντας: «Είστε λίγο αστείοι. Σας θέτω μία ερώτηση σχεδόν ψυχολογική σε εσάς τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού τύπου.

Όταν πριν από ένα χρόνο, εμείς οι Ευρωπαίοι ξεκινήσαμε το ACT-A (σσ: μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών κατά της νόσου COVID-19, καθώς και στη βελτίωση των συστημάτων υγείας) δεν είπατε ποτέ «Εσείς, οι Ευρωπαίοι, έχετε ηθική ηγεσία!», αλλά: «Αχ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σας ακολουθούν». Και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν, αυτό δηλαδή που κάνουν τώρα (…), «Αχ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ηγεσία!» Όχι, συμβαδίζουν με εμάς», τόνισε ο ένοικος του μεγάρου των Ηλυσίων.


«Eγώ δεν έχω κόμπλεξ»


Δε δίστασε μάλιστα να αποκαλύψει τις πιο βαθειές του σκέψεις και να επικρίνει τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους για …σύμπλεγμα κατωτερότητας.
«Μου δίνετε την εντύπωση ότι μόλις ξυπνήσατε. Δεν έχετε παρακολουθήσει την ταινία! Εδώ και ένα χρόνο μιλάμε γι’αυτό!»


Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος που έθεσε το ερώτημα που ενόχλησε το Γάλλο πρόεδρο απάντησε «Η Ευρώπη δυσκολεύεται να το επικοινωνήσει αυτό, αγωνίζεται να επιβληθεί».
Και ο Μακρόν συνέχισε με την καλύτερη…ατάκα της στιχομυθίας. «Δεν το πιστεύω. Η πραγματικότητα των αριθμών που σας έδωσα για την εν λόγω δράση είναι αυτή. Στο κάτω κάτω δεν μπορώ να λύσω τα κόμπλεξ σας. Εγώ, δεν έχω (τέτοια κόμπλεξ)».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή