ΚΟΣΜΟΣ

Astrazeneca: H E.E δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων - Στο μικροσκόπιο νέα πιθανή παρενέργεια

Astrazeneca: H E.E δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων -  Στο μικροσκόπιο νέα πιθανή παρενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Την ίδια στιγμή η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης (ΕΜΑ) διερευνά αναφορές για μια σπάνια διαταραχή εκφυλισμού των νεύρων σε άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της εταιρείας. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.

Η Κομισιόν τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

«Ύποπτο» για σπάνιο νευρολογικό νόσημα

Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε την Παρασκευή ότι η επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την AstraZeneca για το εμβόλιό της καθώς αναφέρθηκαν περιστατικά μίας σπάνιας παρενέργειας, του συνδρόμου Guillain-Barre.

Στο πλαίσιο μιας τακτικής αναθεώρησης των αναφορών ασφαλείας για το εμβόλιο, η Vaxzevria, η επιτροπή ασφάλειας του Οργανισμού αναλύει δεδομένα που παρέχονται για περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barre.

Ο EMA εξετάζει επίσης αναφορές καρδιακής φλεγμονής με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, και το σκεύασμα της Moderna, ανέφερε. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία mRNA για να δημιουργήσουν ανοσία έναντι του κοροναϊού.

Ο EMA και άλλοι ρυθμιστές εξετάζουν ήδη την πιθανότητα σπάνιων καταστάσεων πήξης του αίματος με εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca's.

Τι είναι το Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια σπάνια νευρολογική κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει την προστατευτική επικάλυψη στις νευρικές ίνες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη και αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων. Είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος, γνωστός κίνδυνος που σχετίζεται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου, καθώς και με ορισμένους εμβολιασμούς στο παρελθόν.

Οι εταιρείες AstraZeneca, Pfizer, BioNTech και Moderna δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του Reuters.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή