ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέα προειδοποιητική επιστολή προς τον Μακρόν- «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών»

Γαλλία: Νέα προειδοποιητική επιστολή προς τον Μακρόν- «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών»

Νέα προειδοποιητική επιστολή προς τον Εμανουέλ Μακρόν απευθύνουν Γάλλοι στρατιώτες αλλά και πολίτες, προειδοποιώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι διακυβεύεται η «επιβίωση» της ίδιας της Γαλλίας επειδή ο ίδιος έχει κάνει «παραχωρήσεις» στο Ισλάμ.

Το γράμμα δημοσιεύεται εκ νέου στο συντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles και αντανακλά τον τόνο μιας παρόμοιας προειδοποίησης που δημοσίευσε το έντυπο τον περασμένο μήνα, προκαλώντας σάλο εντός και εκτός συνόρων.

Η πρώτη επιστολή έκανε λόγο για έναν εμφύλιο πόλεμο εν εξελίξει, με την γαλλική κυβέρνηση να καταγγέλλει μία «απαράδεκτη παρέμβαση» και πολλούς από τους υπογράφοντες να υφίστανται κυρώσεις.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ χαρακτήρισε τη σπάνια παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική «μια πρωτοβουλία ενάντια των δημοκρατικών αρχών, της τιμής και του καθήκοντος των ενόπλων δυνάμεων».


Δεν είναι σαφές πόσα άτομα βρίσκονται πίσω από το νέο εμπρηστικό κείμενο ή σε ποιες θέσεις υπηρετούν. Σε αντίθεση με την προηγούμενη επιστολή ωστόσο, τη νέα επιστολή έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν και απλοί πολίτες, Γάλλοι που νιώθουν απλά αγανακτισμένοι με την προέλαση του Ισλάμ.

«Κινδυνεύει η επιβίωση της χώρας μας»


Η νέα επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο κατηγορούν για αδράνεια.

Οι συγγραφείς είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων από τη νεότερη γενιά του στρατού, τη «γενιά της πυρκαγιάς» όπως λένε που έχει ενεργή θητεία και έχει δώσει και εξακολουθεί να δίνει μάχη με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, εντός και εκτός Γαλλίας.

«Αφγανιστάν, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή αλλού, ορισμένοι από εμάς γνωρίσαμε τα εχθρικά πυρά. Μερικοί απο εμάς αφήσαμε εκεί τους συντρόφους μας. Πρόσφεραν τη ζωή τους για να καταστρέψουν τον ισλαμισμό στον οποίο εσείς κάνετε παραχωρήσεις στο έδαφος μας»

Οι υπογράφοντες προσθέτουν ότι είχαν επίσης υπηρετήσει στην επιχείρηση ασφαλείας που ξεκίνησε μετά από το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που βίωσε η χώρα από το 2015. Για ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες προσθέτουν «η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά ένα αντικείμενο σαρκασμού, περιφρόνησης ή ακόμη και μίσους».

Ο εμφύλιος ειναι προ των πυλών


Η επιστολή συνεχίζει: «Αν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, ο στρατός θα είναι εκείνος που θα διατηρήσει την τάξη στο έδαφός μας... ο εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών στη Γαλλία και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό».

«Βλέπουμε τη βία στις πόλεις και τα χωριά μας. (...) Βλέπουμε το μίσος για τη Γαλλία και την ιστορία της να γίνεται ο κανόνας».

Και καταλήγει: «Αναλάβετε δράση, κυρίες και κύριοι. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για συναίσθημα κατά παραγγελία, έτοιμες φόρμουλες ή επιχείρηση μιντιακής προβολής. Δεν έχει να κάνει με την επέκταση των εξουσιών σας ή τη δημιουργία νέων. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας, της χώρας σας», λένε.

Προεκλογικός πυρετός εν όψει των προεδρικών του 2022


Η επιστολή δημοσιεύεται την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται σε πρόωρο προεκλογικό πυρετό εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει σκληρή μάχη στις κάλπες με την αρχηγό της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, η οποία σημειωτέον είχε επιδοκιμάσει την πρώτη επιστολή.

Βαθιά διχασμένη η γαλλική κοινωνία θα κληθεί να απαντήσει για δεύτερη φορά στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν, με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει προαναγγείλει ποινές για τους στρατιωτικούς εν ενεργεία που υπέγραφαν το πρώτο κείμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self-test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πότε πρέπει να τα κάνουν