ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει η δίκη των 43 εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις

Αρχίζει η δίκη των 43 εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις

Σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη των εργαζόμενων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που κατηγορούνται ότι έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Πρόκειται συνολικά για 43 Αιγύπτιους και ξένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εργασία σε οργανώσεις χωρίς άδεια λειτουργίας. Μάλιστα, σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετοί Αμερικανοί υπήκοοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να σταματήσει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον κυριότερο σύμμαχό της στον αραβικό κόσμο.Μάλιστα, μια νέα επιτροπή δικαστών πρόκειται να εξετάσει την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο του νότιου Καϊρου ύστερα από την παραίτηση άλλης επιτροπής την περασμένη εβδομάδα χωρίς να επικαλεστεί κάποιο λόγο.

Ότι ενδίδει στις αμερικανικές πιέσεις επιτρέποντας στους ξένους που δικάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση πολλοί Αιγύπτιοι δικαστικοί. Να σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ζήτημα σε ειδική συνεδρίασή του το Σάββατο.