ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αμερικανός απόστρατος καταδρομέας καταδικάστηκε για κατασκοπεία προς όφελος της Μόσχας

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
AP Photo

Ένας Αμερικανός απόστρατος καταδρομέας που ομολόγησε ότι αποκάλυπτε μυστικές πληροφορίες του αμερικανικού στρατού στη Ρωσία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης άνω των 15 ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Πίτερ Ντέμπινς, 46 ετών, δήλωσε ένοχος για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας τον Νοέμβριο του 2020.

Γεννηθείς στις ΗΠΑ από Ρωσίδα μητέρα, προσεγγίστηκε από τη Μόσχα το 1996, πριν ακόμη καταταγεί στο στρατό.

«Το 1997, στον Ντέμπινς δόθηκε κωδικός από πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και υπέγραψε έγγραφο που βεβαίωνε ότι επιθυμούσε να υπηρετήσει τη Ρωσία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Ντέμπινς υπηρέτησε αρχικά στο στρατό, στη συνέχεια ενθαρρύνθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να καταταγεί στους «πρασινοσκούφηδες», μια ελίτ μονάδα των ειδικών δυνάμεων, όπου απέκτησε το βαθμό του λοχαγού. Όλα αυτά τα χρόνια παρείχε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τις μονάδες του, σύμφωνα με αυτό το κατηγορητήριο.

Το 2008, αφού αποστρατεύθηκε, τους παρείχε επίσης απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες δραστηριότητές του στους «πρασινομπερέδες», και για πρώην συναδέρφους του, έτσι ώστε οι Ρώσοι να μπορούσαν να προσπαθήσουν να τους στρατολογήσουν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο απόστρατος στρατιώτης είχε μετατεθεί στη Γερμανία και μετά στο Αζερμπαϊτζάν, έχοντας διαβάθμιση ασφαλείας υψηλού επιπέδου. Η τελευταία του καταγεγραμμένη επαφή με τη Ρωσία χρονολογείται το 2011.

«Ο Ντέμπινς παραβίασε τον όρκο του ως στρατιώτης του στρατού, πρόδωσε τις ειδικές δυνάμεις και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας», τόνισε ο Τζον Ντέμερς, επικεφαλής της διεύθυνσης Εθνικής Ασφαλείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συμπεριφορά του «αντικατοπτρίζει την απειλή που θέτουν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στον στρατό μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεράσιμος Φιλιππάτος: Θρήνος για τον οδηγό που σκοτώθηκε σε αγώνα Dragster (pics+vid)