ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Μπαμπά τι κάναμε, γιατί δεν ζούμε σαν τα άλλα παιδιά;» Mαρτυρία στο Newsbomb.gr

Γάζα: «Μπαμπά τι κάναμε, γιατί δεν ζούμε σαν τα άλλα παιδιά;» Mαρτυρία στο Newsbomb.gr
Shaban El Sousi

Καθημερινές εικόνες ανείπωτης βίας. Διαρκής φόβος. Και ένα τεράστιο γιατί που συνοδεύει τα παιδιά κάθε φορά που ακούνε εκρήξεις στην Μέση Ανατολή. Τα παιδιά ζουν σε συνεχή κίνδυνο. Κάθε πύραυλος ή αεροπορική επίθεση, τα σημαδεύει και τα τραυματίζει ψυχικά. Ο 40χρονος Μοχάμεντ, Παλαιστίνιος λογοθεραπευτής και πατέρας 5 παιδιών που ζει στη Λωρίδα της Γάζας μιλάει για τον κίνδυνο , αλλά και τις επιπτώσεις στον ψυχισμό τους.

Ο Μοχάμεντ Όουντα ζει στην πόλη Μπεϊτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Και ακριβώς τη στιγμή που τον βρίσκουμε στο τηλέφωνο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, ακούγεται για μία ακόμη φορά ο εκκωφαντικός ήχος από τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ξαναχτύπησαν. Οι επιθέσεις γίνονται συνέχεια. Εδώ και 6 ημέρες δεν μπορούμε να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι. Κοιμόμαστε όλοι μαζί αγκαλιασμένοι σε ένα δωμάτιο και προσευχόμαστε ότι το πρωί θα ξυπνήσουμε όλοι μαζί».

Mπέιτ ΧανούνΑ.Ρ

Πού κοιμάστε τον ρωτάμε. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών και η οργάνωση αρωγής UNRWA του ΟΗΕ άνοιξε πολλά από τα σχολεία της για τους προσφέρει καταφύγιο. Παραμένουν στο σπίτι τους μας εξηγεί, απλά κοιμούνται όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο που θεωρείται πιο ασφαλές γιατί έχει μόνο ένα παράθυρο.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα»

«Από τις εκρήξεις τα προηγούμενα 24ωρα έσπασαν τρία παράθυρα και ένα τμήμα του τοίχου στην αυλή κατέρρευσε. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Σκοτώθηκαν γιατροί, παιδάκια, ηλικιωμένοι, γυναίκες». Μέχρι στιγμής λέει, οι νεκροί είναι περισσότεροι από 190. Ανάμεσά τους 60 παιδιά, το μεγαλύτερο 13 ετών, 35 γυναίκες και δεκάδες πολίτες άνω των 60 ετών.

Γυναίκα θρηνεί δίπλα στα συντρίμμια του σπιτιού της στη ΓάζαΑ.Ρ


Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τους βομβαρδισμούς του 2014, απαντάει όταν του ζητάμε να συγκρίνει το τότε με το τώρα. «Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να ζήσουμε ειρηνικά. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι; Καμία κυβέρνηση δεν δείχνει ενδιαφέρον για όσα φρικτά συμβαίνουν στη Γάζα.»

Ο Μοχάμεντ Όουντα έχει 5 κόρες. Η μεγαλύτερη είναι 11 και η μικρότερη είναι 4 ετών. Ζουν σε διαρκές καθεστώς φόβου. Πώς προσπαθείτε να καθησυχάσετε τα παιδιά, τι τους λέτε, τον ρωτάμε.

«Τα παιδιά μου ζουν τον πόλεμο απο τη στιγμή που γεννήθηκαν»

«Δεν βγαίνουμε καθόλου απο το σπίτι. Στη μικρή δίνουμε σοκολάτες και προσπαθούμε να την καθησυχάσουμε όπως μπορούμε. Η μεγάλη ρωτάει: Μπαμπά τι κάναμε γιατί δεν ζούμε όπως τα άλλα παιδιά που βλέπουμε στην τηλεόραση. Τα παιδιά μου ζουν τον πόλεμο από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκαν, όμως εγώ προσπαθώ να μην τους κρύβω την αλήθεια» λέει.

palestinian.jpeg
O Μοχάμεντ Όουντα

Θα περάσουν μήνες λέει μέχρι να επουλωθούν τα τραύματα στην ψυχή τους. «Φανταστείτε εγώ που είμαι 40 ετών σήμερα από τη διαρκή αγωνία, το φόβο και το άγχος απέκτησα τραυλισμό».

Τραύματα στην ψυχή των παιδιών που δύσκολα επουλώνονται


Ο Μοχάμεντ Όουντα σπούδασε λογοθεραπεία στο ΤΕΙ Πάτρας και έζησε 7 χρόνια στην Ελλάδα, όπου απέκτησε φιλίες και σχέσεις ζωής. Σήμερα εργάζεται ως λογοθεραπευτής/συντονιστής στο υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Συνεργάζεται με μία ομάδα ειδικών, βοηθώντας παιδιά που έχουν προβλήματα στην ομιλία και το λόγο.


Στη Λωρίδα της Γάζας το ποσοστό τους είναι ιδιαίτερα αυξημένο, εξηγεί. Τα τραύματα στην ψυχή των παιδιών από τη βία και τις εικόνες φρίκης που αντικρίζουν, αφήνουν πληγές που δύσκολα επουλώνονται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάρωσης συνέχεια:Τι ανοίγει σήμερα, ποιες δραστηριότητες παίρνουν το πράσινο φως της επανεκκίνησης