ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν προς Τουρκία: Να αρχίσουν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα

Μετανάστες
AP

Οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ κι αυτό κάνει τη σχέση με την Άγκυρα πιο πολύπλοκη τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σημείωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έφτασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον περασμένο χρόνο, προσθέτοντας πως τους τελευταίους μήνες, μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη «έχουμε παρατηρήσει μία αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, ο κ. Βαρέλι σημείωσε ότι η EE έχει στρατηγικό συμφέρον προς την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

«Γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου προσέφερε μια πιο θετική δυναμική στη σχέση μας εκφράζοντας την ετοιμότητα για δέσμευση με την Τουρκία με τρόπο αναλογικό και αναστρέψιμο» ανέφερε ο Όλιβερ Βαρέλι.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παραμένει το κλειδί για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης» και αναφέρθηκε στο «βάρος που σηκώνει» η χώρα στον τομέα αυτό.

Η Κομισιόν θα προτείνει σύντομα επιλογές για τη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ, σημείωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα είναι σημαντικό για την Τουρκία να ξεκινήσει και πάλι τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση και να αποφύγει να ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους».

Τέλος, ο κ. Βαρέλι έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση αναφορικά με το κράτος-δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Άνθης: Τραγικό τέλος - Ταυτοποιήθηκε η σορός του