ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτική κρίση στην Ισπανία: Αλληλεγγύη των ηγετών της ΕΕ στη Μαδρίτη για τη Θέουτα

Ceuta
AP

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ισπανία, μετά τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στον θύλακα της Θέουτα, με φόντο τη διπλωματική κρίση μεταξύ Ραμπάτ και Μαδρίτης. Παράλληλα, κάλεσαν το Μαρόκο να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός του. 

«Όλη μας η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που εκπροσωπεί τους «27». «Η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις θα έπρεπε να συνιστούν τις αρχές μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου», πρόσθεσε.

Με μήνυμα επίσης στα ισπανικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε και αυτή την αλληλεγγύη της στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό, στο θέμα της μετανάστευσης, να σφυρηλατούνται σχέσεις «βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έφτασαν κολυμπώντας στη Θέουτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Πολλοί χρειάστηκε να διασωθούν, ένας άνθρωπος πέθανε», υπενθύμισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.

Σχεδόν 8.000 μετανάστες έφτασαν από το πρωί της Δευτέρας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, από τους οποίους 4.000 στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την αποστολή νέων αστυνομικών ενισχύσεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσει τη μαζική και αιφνίδια εισροή χιλιάδων μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο.

Πενήντα επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν εκτός από τους 200 που στάλθηκαν ήδη σήμερα, ενώ άλλοι 150 είναι έτοιμοι να σταλούν αν χρειαστεί, εν μέσω αυτής της μεταναστευτικής κρίσης που εξελίσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

Η Μαδρίτη κάλεσε την Μαροκινή πρέσβη για να της εκφράσει τη «δυσαρέσκεια» της και λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή, το Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα την πρέσβη του για «διαβουλεύσεις».

Από το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν 8.000 μετανάστες έχουν εισέλθει στον ισπανικό θύλακα κολυμπώντας ή πεζή, σε ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης.

Παράλληλα 86 μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί στον άλλο ισπανικό θύλακα, αυτόν της Μελίγια, ο οποίος βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Θέουτα, στις ακτές του Μαρόκου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι λόγω της κρίσης, και επισκέφθηκε το απόγευμα τη Θέουτα, υποσχόμενος να «αποκαταστήσει την τάξη (...) στα σύνορα». Περιέγραψε την μαζική εισροή μεταναστών ως μια «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».

Η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυροσβεστική - ΕΜΑΚ: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Εκτός υπηρεσίας όσοι αρνηθούν