ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν: Σε Ισραήλ και Δ.Όχθη την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Άντονι Μπλίνκεν: Σε Ισραήλ και Δ.Όχθη την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Με φόντο την εύθραυστη εκεχειρία που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινίους, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ειρήνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι εχθροπραξίες άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους και υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την αναζωπύρωση της βίας, με την παραμικρή αφορμή.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για την εμπέδωση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα πηγή που έχει ενημερωθεί για το σχεδιασμό αυτό.

Αμερικανοί, ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το πλήρες δρομολόγιο του Μπλίνκεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Πέμπτη την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως «θα συζητήσει προσπάθειες αποκατάστασης και τη συνεργασία για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους».

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή θα περιλάβει επίσκεψη στην Αίγυπτο, η οποία μεσολάβησε για να επιτευχθεί η εκεχειρία στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, καθώς και στην Ιορδανία, δήλωσε η πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι η λύση των δύο κρατών είναι η "μόνη δυνατή απάντηση" στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σημειώνοντας πως το Δημοκρατικό του κόμμα εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ. Ο ίδιος πρόσθεσε, προσεύχεται ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συγκεντρώσει μια "σημαντική" οικονομική βοήθεια με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την "ανοικοδόμηση της Γάζας".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Γλυκά Νερά: Οι έρευνες που δεν «βγήκαν» και οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.