ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το σκάνδαλο που «καίει» τον Ερντογάν- Ποιός είναι ο αρχιμαφιόζος που απειλεί τον «σουλτάνο»

Τουρκία: Το σκάνδαλο που «καίει» τον Ερντογάν- Ποιός είναι ο αρχιμαφιόζος που απειλεί τον «σουλτάνο»

Εδώ και εβδομάδες, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των αποκαλυπτικών βίντεο που ανεβάζει στο διαδίκτυο ένας Τούρκος αρχιμαφιόζος που ζει εξόριστος στο εξωτερικό. Κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και διαφθορά και όπως απειλεί, έπεται συνέχεια. Η καταιγίδα τον αποκαλύψεων ανάγκασε τον Ερντογάν να σχολιάσει, οργιάζουν ωστόσο οι φήμες και οι θεωρίες συνωμοσίας στην Άγκυρα.

Ενας Τούρκος «νονός της Μαφίας» που ζει σύμφωνα με πληροφορίες στο Ντουμπάι και ανεβάζει στο Υoutube βίντεο που «καίνε» τον Ερντογάν και το στενό του περιβάλλον, πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα της γείτονος και έχει κάνει το «σουλτάνο» να χάσει τον ύπνο του.

Ο Σεντάτ Πεκέρ όπως ονομάζεται απευθύνει σοβαρές κατηγορίες εναντίον κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, εμπλέκει αξιωματούχους από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε σοβαρά εγκλήματα και όπως όλα δείχνουν οι αποκαλύψεις τους έχουν συνέχεια.

Στα έξι βίντεο που έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής στο YouTube και έχουν γίνει viral, ο «Μπότοξ» όπως είναι το προσωνύμιό του σύμφωνα με τα τουρκικά μίντια ισχυρίζεται ότι κορυφαίοι βουλευτές εμπλέκονται σε υποθέσεις κακοποίησης, δολοφονίες, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Στο στόχαστρο ο Σουλεϊμάν Σοϊλού

Ο ίδιος αποκαλύπτει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια τον προστάτευσε από πιθανές διώξεις, παρέχοντάς του ακόμη και αστυνομικούς συνοδούς για να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Ο αρχιμαφιόζος ισχυρίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τον ενημέρωσε ότι οι αρχές έχουν «ανοίξει το φάκελό» του, επιτρέποντάς του να εγκαταλείψει την Τουρκία και να διαφύγει της δίωξης - ισχυρισμός που έχει ασκήσει σημαντική πίεση τα τελευταία 24ωρα στον υπουργό.

Σε ένα από τα βίντεο, ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο Σοϊλού τον είχε προστατέψει και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο. Ο Πεκέρ μάλιστα είπε ότι ο Σοϊλού ήταν "το εισιτήριο επιστροφής μου".

Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, ο Σοϊλού, ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν, απέρριψε τις κατηγορίες του αρχινονού.

Ο Σοϊλού μένει, την περασμένη Παρασκευή ωστόσο ένας δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε, μετά από... «λάθος» ερώτηση που έθεσε σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με τις κατηγορίες του αρχιμαφιόζου.

Ο Μουσάμπ Τουράν είχε ζητήσει μια αντίδραση για αυτήν την υπόθεση από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Ποιος είναι ο αρχιμαφιόζος που απειλεί τον Ερντογάν

Ο Πεκέρ σύμφωνα με πληροφορίες, ζει στο Ντουμπάι, έχοντας εγκαταλείψει την Τουρκία το 2020, μετά από μια σύντομη παραμονή στα Βαλκάνια.

Έγινε γνωστός το 2016, όταν απείλησε να «κολυμπήσει στο αίμα» ακαδημαϊκών που είχαν υπογράψει αναφορά που καταγγέλλει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο 49χρονος αρχιμαφιόζος αθωώθηκε τότε, καθώς και τουλάχιστον σε δύο άλλες περιπτώσεις, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, όταν απείλησε να κρεμάσει τους στασιαστές στα κελιά τους και μία φορά ακόμη όταν απειλούσε τον δημοσιογράφο Fatih Altaylı.

Γνωστός ηγέτης στον εγκληματικό υπόκοσμο της Τουρκίας, έχει δικαστεί αρκετές φορές – κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για δολοφονίες και απαγωγές - και καταδικάστηκε για «ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης». Στο τέταρτο βίντεό του λέει ότι έχει περάσει συνολικά 16μιση χρόνια στη φυλακή.

Εδώ και τρεις εβδομάδες ο 49χρονος «νονός της τουρκικής μαφίας» έχει γίνει κάτι σαν…σταρ του διαδικτύου, καθώς εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούν τα βίντεο που ανεβάζει.

Ισχυρίζεται οτι έχει στην κατοχή του 10 αποκαλυπτικά βίντεο που σκοπεύει να δημοσιοποιήσει συνολικά.

Ποιούς «καίει» ο...γκάνγκστερ του διαδικτύου

Το πρώτο βίντεο του Πεκέρ που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαϊου είχε στόχο την ομάδα "Pelikan", ένα δίκτο κράτος εν κράτει στην Τουρκία που είχε στηθεί γύρω από τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ερντογάν, πρώην υπουργό Οικονομικών.

"Άνθρωποι του βαθέως κράτους, 'Pelikanιστές', θα ηττηθείτε από μια κάμερα σε ένα τρίποδο", ανέφερε ο Πεκέρ.

Στο στόχαστρο και ο Μεχμέτ Αγάρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, για τον οποίο υπάρχουν φήμες εδώ και χρόνια ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τη μαφία.

Μάλιστα επί θητείας του τη δεκαετία του 1990, αποκαλύφθηκε ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν μπράβους για να "ξεφορτωθούν" υποτιθέμενους εχθρούς του κράτους. Ο Πεκέρ λέει ότι αυτές οι σχέσεις υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Μια γυναίκα που κατήγγειλε για βιασμό τον γιο του Αγάρ, βρέθηκε νεκρή λίγο καιρό αργότερα. Η εισαγγελία σταμάτησε όλες τις έρευνες.

Μια άλλη κατηγορία που εξαπέλυσε ο Πεκέρ εναντίον του Αγάρ ήταν ότι συμμετείχε σε εμπόριο ναρκωτικών και ήταν ο παραλήπτης των πέντε τόνων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στην Κολομβία σε πλοίο που προοριζόταν για την Τουρκία τον Ιούνιο του 2020.

Αλλά σύντομα, ο κύριος στόχος του έγινε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο ισχυρός και φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών. Ισχυρίστηκε ότι ένας σύμβουλος του Σοϊλού είχε ένα αυτοκίνητο αξίας 191.000 δολαρίων και ένα σπίτι αξίας 600.000 δολαρίων και ρώτησε πώς θα μπορούσε να τα έχει αυτά κάποιος με μισθό περίπου 1.195 δολάρια.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ένας συγγενής του υπουργού, ο Σαντίκ Σοϊλού, "βρίσκεται συνέχεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης" και έχει λόγο για τα σχέδια ανάπτυξης ζωνών, παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει επίσημη θέση.

Η καθυστερημένη και…χλιαρή απάντηση Ερντογάν

Τα βίντεο του Πέκερ έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Τουρκία. Μετά από εβδομάδες σιωπής, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε τελικά να σχολιάσει και να αναφερθεί στο θέμα των ημερών.

"Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη να βλέπουμε ότι κάποιοι άθλιοι και άξιοι άνθρωποι στη χώρα μας δέχονται βοήθεια από τη μαφία", δήλωσε ο Ερντογάν αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι εγκληματικές συμμορίες είναι δηλητηριώδη φίδια» είπε.

Ο Ιμπραήμ Ουσλού, πολιτικός επιστήμονας στο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας της Άγκυρας (ANAR), θεωρεί ύποπτο το γεγονός οτι η απάντηση του Ερντογάν ήρθε τόσο αργά. «Το κυβερνών κόμμα AKP θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως κοινοβουλευτική έρευνα όταν ένας άντρας που έχει φύγει από τη χώρα κάνει συκοφαντικές και προσβλητικές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης» λέει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ολόκληρη η υπόθεση είναι φιάσκο δημοσίων σχέσεων για την κυβέρνηση επειδή η εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαιοσύνη και το κράτος ήταν ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οργιάζουν οι φήμες για τα κίνητρα του αρχιμαφιόζου

Γιατί όμως ο Πεκέρ μιλάει πλέον ανοιχτά και τα βάζει με την κυβέρνηση Ερντογάν, χωρίς φυσικά να αναφέρεται στον ίδιο τον «σουλτάνο;»

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Πεκέρ αγανακτισμένος, αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση, ζητώντας να του εξασφαλίσουν την ηρεμία του και τη σιγουριά πως αν επιστρέψει, δεν θα πέσει θύμα δολοφονίας.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο λένε ότι τον «εχει βάλει» ο ίδιος ο Ερντογάν για να "φάει" τον πανίσχυρο πλέον Σοϊλού, πάλι με αντάλλαγμα την ασφαλή επιστροφή του στην Τουρκία.

Βυθίζονται τα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος

«Το AKP θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφές ότι λαμβάνει αποφασιστική δράση εναντίον εγκληματικών οργανώσεων» λένε οι αναλυτές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί του Πέκερ επηρεάζουν τα ποσοστά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, τα ποσοστά του AKP έπεσαν στο 27% - μείωση 33% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει χάσει σημαντική δημόσια υποστήριξη. Η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου βαθμολογία αγγίζει μετα βίας το 40%, τοποθετώντας τον πίσω από τους δημάρχους της αντιπολίτευσης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, του Μανσούρ Γιάβας και του Εκρέμ Ιμαμόγλου, αντίστοιχα.

Ο Ερντογάν βρίσκεται επίσης πίσω απο την επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ. Τα χαμηλά ποσοστά του Ερντογάν οφείλονται κυρίως στην οικονομική κρίση της χώρας και την επιδημία.

Ο Μπάρις Ντόστερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, πιστεύει ότι τα βίντεο θα έχουν άμεσο αντίκτυπο. «Τα ποσοστά του AKP θα πέσουν και άλλο. Θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να ανακάμψει η κυβέρνηση από αυτό το σκάνδαλο» λέει

Ο Φίκρι Σάγκλαρ, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος , λέει ότι η υπόθεση Πεκέρ είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος. «Η κυβέρνηση δεν κατάφερε ποτέ να αποστασιοποιηθεί από τη μαφία […] Σήμερα, απειλεί την κυβέρνηση. Τα βίντεο του Πέκερ δείχνουν ότι είναι απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση και η μαφία βαδίζουν χέρι χέρι»

Οι ισχυρισμοί του Πέκερ θυμίζουν αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες αποκάλυταν δεσμούς μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων και εγκληματιών.

Οι δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα και η εξαφάνιση ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής θεωρείται ότι ενορχηστρώθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται έκτοτε στο σκοτεινό εκείνο δίκτυο ως «βαθύ κράτος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Κορυφώνονται οι έρευνες - Η αναζήτηση στις φυλακές και τα νέα στοιχεία