ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Τζόνσον - Οι 7 αποκαλύψεις για τον κορονοϊό που βάζουν «φωτιά»

Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Τζόνσον - Οι 7 αποκαλύψεις για τον κορονοϊό που βάζουν «φωτιά»

Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον εγκαλεί την κυβέρνηση Τζόνσον για τη διαχείριση της πανδημίας, καταλογίζει στον Βρετανό πρωθυπουργό κωλυσιεργία που στοίχισε ανθρώπινες ζωές και θεωρεί ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει πει αρκετές φορές «ψέματα» και θα έπρεπε να έχει απολυθεί.

Στη μαραθώνια κατάθεσή του ενώπιον δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών που διήρκεσε επτά ώρες, το πρώην δεξί χέρι του Μπόρις Τζόνσον προέβη σε μία σειρά από κατηγορίες για το «σύστημα Τζόνσον». Ιδού τα βασικά σημεία:

1. Η κυβέρνηση «απέτυχε»

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να πεθάνουν» είπε.
Νωρίτερα, είχε ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους υπουργών, αξιωματούχων και συμβούλων «σαν εμένα» που απέτυχαν «καταστροφικά» να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που ο κόσμος είχε δικαίωμα να περιμένει».

«Όταν οι πολίτες μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε» πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη από «τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν άσκοπα».

Ο Κάμινγκς είπε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ετοιμοπόλεμη όταν ο ιός εμφανίστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους και «πολλοί αξιωματούχοι κυριολεκτικά είχαν πάει για σκι»

2. Ο πρωθυπουργός «δεν είναι κατάλληλος για τη θέση»

Ο Κάμινγκς έκανε μια σειρά καταγγελιών εναντίον του πρώην αφεντικού του Μπόρις Τζόνσον. Μεταξύ άλλων είπε ότι:

Υποβίβαζε τη σοβαρότητα του κορονοϊού ως «τη νέα γρίπη των χοίρων» και «απλώς μια τρομακτική ιστορία» - και δεσμεύτηκε να μολυνθεί με τον ιό «live στην τηλεόραση, ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν»
Ήταν «χιλιάδες φορές πιο εμμονικός με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με ο,τι άλλο» και αποκτούσε γνώμη για τα γεγονότα οποιασδήποτε ημέρας μέσα από την άποψη της Daily Telegraph.

Είπε ότι θα προτιμούσε να βλέπει «πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες παρά να διατάξει τρίτο lockdown» το φθινόπωρο του 2020 επιβεβαιώνoντας σχετική έκθεση του BBC και διαψεύδοντας τις αρνήσεις του πρωθυπουργού.

Περιγράφοντας την επιδείνωση της σχέσης του με τον Μπόρις Τζόνσον μετά το καλοκαίρι του 2020, είπε «ήταν σαφές τον Ιούλιο ότι οι σχέσεις μας ήταν πολύ μακριά από αυτό που ήταν».

Και πρόσθεσε: «Βυθίστηκαν και άλλο μετά το δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο επειδή ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι τον κατηγορoύσα για την όλη κατάσταση - και πράγματι το έκανα - και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι σχέσεις μας ουσιαστικά είχαν ήδη τερματιστεί».

«Η καρδιά του προβλήματος ήταν, ουσιαστικά ότι τον θεωρούσα ακατάλληλο για το ρόλο του. Και προσπαθούσα να δημιουργήσω μια δομή γύρω του για να προσπαθήσω να σταματήσω αυτές που θεωρούσα ότι θα ήταν κακές αποφάσεις και να ωθήσω τα πράγματα ενάντια στις επιθυμίες του».


Ερωτηθείς αργότερα από την βουλευτή των Εργατικών Sarah Owen αν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν «το κατάλληλο και αρμόδιο άτομο για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία", ο Κάμινγκς απάντησε μονολεκτικά: «Όχι»
Η Ντάουνινγκ Στριτ απορρίπτει τις εν λόγω κατηγορίες και ο Τζόνσον επιμένει ότι η κυβέρνησή του «σε κάθε στάδιο προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την απώλεια ζωών».


3. Ο Χάνκοκ θα «έπρεπε να έχει απολυθεί»

Ακόμη πιο σκληρός εμφανίστηκε με τον υπουργό Υγείας. Ο Ματ Χάνκοκ θα «έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15 με 20 λόγους». Όπως ισχυρίστηκε:
Επέδειξε «εγκληματική, επαίσχυντη συμπεριφορά» καθώς καθυστέρησε τα τεστ κοροναϊού και παρενέβη στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός συστήματος μαζικών τεστ προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια «ηλίθια» δέσμευση 100.000 δοκιμών την ημέρα τον Απρίλιο του 2020.

Είπε ψέματα κατά τη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, μεταξύ άλλων για τα τεστ ανθρώπων πριν μεταφερθούν απο τα νοσοκομεία σε κέντρα φροντίδας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.


Χρησιμοποίησε τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Πάτρικ Βάλανς και τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο Κρις Γουίτι ως «ασπίδα» για κυβερνητικές αποτυχίες σε συνέντευξη τύπου στη Ντάουνιγκ Στριτ.

Ο Κάμινγκς και ο τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μαρκ Σέντουιλ συνέστησαν στον πρωθυπουργό να απολυθεί ο Χάνκοκ τον Απρίλιο του 2020.


Ο πρωθυπουργός δεν απέλυσε τον Χάνκοκ επειδή ορισμένοι θεώρησαν ότι θα «βόλευε» κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μελλοντικής δημόσιας έρευνας.
Εκπρόσωπος του Χάνκοκ δήλωσε «Απορρίπτουμε απολύτως τους ισχυρισμούς του κ.Κάμινγκς για τον υπουργό Υγείας».

Ο ιδιος ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι δεν είχε δει ολόκληρη την κατάθεση του Κάμινγκς γιατί αντ 'αυτού έχει να ασχοληθεί με την έναρξη του εμβολιασμού, ειδικά σε άτομα άνω των 30 ετών και «τη διάσωση ζωών»

4. Καθυστέρηση στην επιβολή του πρώτου lockdown

Ο Kάμινγκς είπε ότι όπως αποδείχθηκε «προφανώς» εκ των υστέρων το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να είχε «κλείσει» το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου - και ήταν «τεράστια αποτυχία» από την πλευρά του να μην ειδοποιήσει τον πρωθυπουργό.

«Λυπάμαι πικρά που δεν πάτησα νωρίτερα το κουμπί έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.
Ο Κάμινγκς κατέθεσε ότι στις 14 Μαρτίου, ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι τα μοντέλα που έδειχναν την κορυφή των λοιμώξεων ήταν «εβδομάδες και εβδομάδες και εβδομάδες μακριά» τον Ιούνιο ήταν «εντελώς λάθος».


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε όταν η τότε αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Έλεν Μακ Νάμαρα, εξέφρασε ανησυχίες ότι δεν υπήρχε «σχέδιο ... είμαστε σε τεράστιο πρόβλημα».

Είχαν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό οτι: "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει σε εβδομάδες. Πραγματικά έχουμε μέρες να δράσουμε."
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε εθνικό lockdown εννέα ημέρες αργότερα το απόγευμα της 23ης Μαρτίου.

5. Βόμβες, καραντίνα ... και Ντίλιν

Ο Kάμινγκς περιέγραψε μια γλαφυρή εικόνα της χαοτικής ατμόσφαιρας στη Ντάουνινγκ Στριτ μια «τρελή» ημέρα τον Μάρτιο του 2020, όταν η κυβέρνηση εξέταζε ένα εθνικό lockdown- την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι εξέταζαν σχέδιο βομβαρδισμού του Ιράκ.

Ένα πρωί, ισχυρίστηκε, «οι άνθρωποι της εθνικής ασφάλειας μπήκαν και είπαν « (Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θέλει να συμμετάσχουμε σε εκστρατεία βομβαρδισμού στη Μέση Ανατολή απόψε» και αυτό αποσυντόνισε πλήρως τις συνομιλίες για την καραντίνα και τον κορονοϊό.
Ταυτόχρονα, είπε, «η φίλη του πρωθυπουργού είχε χάσει την ψυχραιμία της με ένα άρθρο στην εφημερίδα Times με τίτλο «Ο σκύλος της Ντάουνινγκ Στριτ θα ανασχηματιστεί»


Το άρθρο επικαλούμενο πηγή του Whitehall, ισχυριζόταν πως δεν ήταν σίγουρο ότι ο σκύλος της Κάρι Σίμοντς η Ντίλιν «θα μπορούσε να περάσει από τον επόμενο ανασχηματισμό» λόγω της ακαταστασίας που προκαλούσε στα πρωθυπουργικά διαμερίσματα.
«Λοιπόν, έχουμε μια τέτοια εντελώς τρελή κατάσταση στην οποία μέρος του κτηρίου έλεγε,«πρόκειται να βομβαρδίσουμε το Ιράκ; », μέρος του κτιρίου διαφωνούσε για το αν πρόκειται να πάμε ή όχι σε καραντίνα , την ώρα που ο πρωθυπουργός είχε να ασχοληθεί με τη φίλη του και κάτι εντελώς ασήμαντο»

6. «Πάρτι ανεμοβλογιάς»

Ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον είπε ότι, μέχρι τις 12 Μαρτίου του περασμένου έτους, ο κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος του Ηνωμένου Βασιλείου μιλούσε για ένα σχέδιο ανοσίας της αγέλης με τη βοήθεια «πάρτι μετάδοσης του ιού»

Ο τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Sir Mark Sedwill φέρεται να πρότεινε στον κ. Τζόνσον: «Πρωθυπουργέ, θα πρέπει να πάτε στην τηλεόραση αύριο και να εξηγήσετε το σχέδιο ανοσίας της αγέλης και ότι θα θυμίζει τα παλιά πάρτι που τα παιδιά κολλούσαν σκόπιμα ανεμοβλογιά. Έτσι θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης έως τον Σεπτέμβριο. "

Ο Κάμινγκς διαφωνούσε με αυτή την καταστροφική σύγκριση .Του είπε να μην χρησιμοποιήσει την αναλογία, η οποία "δεν ήταν σωστή", καθώς - σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα δεδομένων Ben Warner - ο Covid-19 "εξαπλώνεται εκθετικά και σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους".

7. Ο πρωθυπουργός «αγνόησε» τη συμβουλή για δεύτερο lockdown

O Kάμινγκς ισχυρίστηκε ότι ο Τζόνσον απέρριψε μια σύσταση τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατην ανάγκη παραμονής των πολιτών στο σπίτι.

«Αγνόησε τη συμβουλή» πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πίστευε ότι είχε αναγκαστεί να επιβάλει την πρώτη καραντίνα και ότι η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από το lockdown θα ήταν χειρότερo από τον ίδιο τον covid-19.

Πρόσθεσε: «Όλοι οι αξιόπιστοι σοβαροί άνθρωποι κατά τη γνώμη μου έλεγαν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, γι 'αυτό ήμουν πολύ, πολύ ξεκάθαρος μαζί του. Δεν άκουγε τις συμβουλές, λάμβανε μόνο τις δικές του αποφάσεις, αγνοούσε το υπουργικό συμβούλιο».

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Εκτός «τελικού» οι ΗΠΑ – Γαλλία, Ολλανδία και μια… έκπληξη στην κορυφή της λίστας