ΚΟΣΜΟΣ

Νέος Συναγερμός στην Κίνα: Πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H10N3 σε άνθρωπο

Γρίπη των πτηνών
AP

Ένας 41χρονος στην επαρχία Jiangsu στην Κίνα επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου από το στέλεχος H10N3 της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας (NHC).

Ο άνδρας, ο οποίος μένει στην πόλη Zhenjiang, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 28 Απριλίου μετά από εκδήλωση πυρετού και άλλων συμπτωμάτων, πρόσθεσε το NHC.

Διαγνώστηκε ότι είχε νοσήσει από το στέλεχος H10N3 στις 28 Μαΐου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο μόλυνσης του 41χρονου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και είναι έτοιμος να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ δεν εντοπίστηκαν άλλα κρούσματα της λοίμωξης στις στενές επαφές του.

Το H10N3 είναι ένα μικρό παθογόνο ή σχετικά λιγότερο σοβαρό στέλεχος του ιού των πουλερικών και ο κίνδυνος εξάπλωσής του σε μεγάλη κλίμακα είναι πολύ χαμηλός, πρόσθεσε το NHC.

Το στέλεχος «δεν είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μόνο περίπου 160 μεμονωμένα κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια, κυρίως σε άγρια πτηνά ​​ή υδρόβια πουλιά στην Ασία και σε λίγα μέρη της Βόρειας Αμερικής ενώ μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει εντοπιστεί σε κοτόπουλα.

Δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν άλλες περιπτώσεις ανθρώπινης λοίμωξης με H10N3 σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε το NHC.

Οι Αρχές της επαρχίας Jiangsu έβαλαν σε καραντίνα όλα τα άτομα με τα οποία ήλθε σε στενή επαφή ο 41χρονος ασθενής και εξακολουθούν να τα παρακολουθούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τάσος Μπερδέσης: Θρήνος στην κηδεία του δολοφονημένου πυγμάχου - Στα «μαύρα» η Μιτόπολη Αχαΐας

Ροή Ειδήσεων